Finland ska fortsättningsvis respektera Ålands demilitarisering

Åbo Underrättelsers logo
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Riksdagsvalet. Som svar till Magnus Gräsbeck (1.3.2023) anser vi att Finland även i fortsättningen ska följa internationella avtal och därmed även respektera Ålands demilitarisering, som fastställs genom internationella avtal.

Ryssland har gång på gång visat sig totalt strunta i internationella avtal, men att Finland skulle göra samma sak är inte förnuftigt.

Principiellt går det mot vad en demokratisk stat som Finland står för och vi skulle också skjuta oss själva i foten. För ett litet land som Finland finns det ett stort intresse av att internationella avtal respekteras.

Utan en regel- och avtalsbaserad värld är risken stor att enbart de starka dominerar i en värld full av djungelns lagar. Därför ska inte Finland ensidigt säga upp eller bryta mot de internationella avtal man gått med i.

Gräsbeck lyfter i sin insändare upp Åland som ett lätt mål.

Vi får inte glömma att även om Åland är demilitariserat betyder det inte att Åland är försvarslöst.

Det finns beredskap att försvara Åland om så behövs.

Det här har minister Haavisto även upprepade gånger påpekat.

Det finns en utförlig försvarsplanering och till Finlands försvarsmakt hör att försvara Åland vid en eventuell konflikt.

På samma sätt som man på fastlandet har en tät kommunikation mellan statsmakten, försvaret, kommuner och olika myndigheter är det viktigt att även den kommunikationen gås mellan landskapet Åland och fastlandet.

Det här är viktigt för att upprätthålla en god beredskap inom hela landet, inklusive Åland.

Sandra Bergqvist Jerker Björkqvist Markus Blomquist Oscar Byman Bambu Eriksson Gilla Granberg Veera Granroth Niklas Guseff Åsa Gustafsson Filip Schauman Anna-Karin Tötterman Terhi Vörlund-Wallenius Kjell Wennström Riksdagskandidater, SFP

Publicerad: