Familjecentrets flytt från Ankarhuset
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Hänvisande till Pargas SDP:s motionstext i ÅU den 29.5 några ord om bakgrunden till social- och hälsovårdsnämndens beslut.
För några år sedan besökte social- och hälsovårdsnämndens representanter och personalen i Ankaret Janakkala Familjecentral i Turenki hälsocentral. Där jobbar man mångprofessionellt med familjer och har låg tröskel till mottagning. Servicehandledaren har en central roll som kundhandledare. Redan under besöket väcktes tanken att effektivisera samarbetet med de olika yrkesgrupperna i Pargas.
Ankarhuset är ett väldigt fint hus och verksamheten där helt enastående också nationellt. Men huset har sina brister. Man kan inte öka servicen i det 600 kvadratmeter stora huset som dessutom har två våningar. Fastigheten på Vapparvägen är 2200 kvadratmeter stor och kan delas mellan stadens egna psykiatriska sjukskötare, ÅUCS vuxen-, barn- och ungdomspsykiatri, socialarbetare, familjeenheten, familjecentret, kuratorer och småbarnspedagogiken.
I bästa fall ryms också den rehabiliterande sysselsättningsverksamheten där. Därtill finns alla hälsovårdstjänster och missbrukskoordinator i samma hus. Alltså ett kompakt paket av tjänster som kan behövas som hjälp i svåra situationer.
Personalen har sedan januari fått regelbunden info om den eventuella flytten och för tillfälle jobbar man i olika arbetsgrupper med innehållsplanering. Den anställda arkitekten planerar utrymmen där det behövs ändringar. Barn- och ungdomspsykiatrin har redan flyttat till sina nya utrymmen och Familjeenheten flyttar in i juni. Flyttdagen för de andra klarnar när man har fått utrymmen i skick och kommit överens om placering av dem.
Alla i personalen var inte är nöjda med förslaget. Men som nämnd beaktar vi kundens situation och förbereder oss på kommande social- och hälsovårdsreformen. För oss är serviceinnehållet viktigare än väggarna. Vi har också varit måna om att diskussioner och planeringen fortsätter i aktivt samarbete med personalen. Då mera verksamhet koncentreras till den kommande SoHä centralen skapar man viktiga synenergieffekter, vilket är en förutsättning inför kommande social- och hälsovårdsreformen.
Under våren har man i fullmäktige gjort en budgetändring och beviljat ca 60 000 euro för att möjliggöra en mindre renovering.
Stadsstyrelsen har också preliminärt godkänt försäljningen av Ankarhuset på sitt möte den 26.4.2021 i paragraf 26. Det skedde i samband med behandling av fastighetsarbetsgruppens slutrapport. Arbetsgruppens uppgift var att hitta möjligheter att minska de kommunala fastigheternas areal under de kommande åren med cirka 3 000–5 000 m2 och möjliggöra en effektiv och flexibel användning av stadens fastigheter.
Vi hoppas att Familjecentrets personal hittar sin plats och nya arbetssätt i huset på Vapparvägen genom att aktivt delta i planering och diskussioner. För att alla kommuninvånare skulle ha likvärdiga möjligheter att använda tjänsterna behöver man planera framtidens utmaningar tillsammans.
Social- och hälsovårdsnämnden följer utvecklingen och planeringen noggrant och gör allt för att slutresultatet på Vapparvägen skall bli bra för både personalen och kunderna.
Merja Fredriksson Ordförande i social- och hälsovårdsnämnden
Mikael Holmberg Ordförande i stadsstyrelsen