Förflytta dig till innehållet

När barnfamiljen inte längre fick plats i familjecentret

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en debattartikel, åsikterna är skribentens egna.

Med oro har SDP följt med situationen kring familjecentrets flytt.Den ursprungligen goda tanken om en social-och hälsovårdsenhet som samlar olika aktörer samman och fungerar som en enda stor port till olika familjeservice har nu visat sig vara misslyckat på det värsta möjliga sättet: Det finns inte utrymme för barnfamiljerna.

I många år har Pargas stad systematiskt utvecklat sina lågtröskeltjänster för barn och familjer. Familjecentret har ingått i utvecklingsprojekt och fått mycket finansiering från nationell nivå.

Personalen är sammansvetsad efter flera års tunga tider och de flesta är utbildade och insatta i ICDP-arbetssättet som bildar en grundläggande värdegrund och arbetssätt i att möta barn och familjer.

Så som planerna nu ser ut finns det inte utrymme för barnfamiljerna då det inte finns förutsättningar för en ändamålsenlig familjecenterverksamhet med fokus på förebyggande och hälsofrämjande service. 

Sdp föreslår  att en utvärdering av familjecentrets verksamhet görs på nytt där de även krävs en konsekvensanalys på flyttets betydelse och konsekvens för barn och familjer beaktas ,före beslut görs av flytten av Familjecentret. Konsekvensanalys är något som Pargas beslutat att göra i ärenden som rör familjer och också nationellt lyfts konsekvensanalyser före beslutsfattande upp som viktiga, speciellt då det gäller barn/unga och miljö.

Om det kommer fram att verksamheten inte med fördel kan flyttas till de nu planerade gemensamma utrymmen vid hälsostationen, bör verksamheten fortsätta i Ankarhuset tills en ny, bättre fungerande plan finns. Det viktigaste är att garantera tillgången till en god och ändamålsenlig service.

Barnen och familjerna bör vara vår högsta prioritet. Medan utredningarna pågår fortsätter familjecentrens verksamhet som tidigare i Ankarhuset.

Texten i insändaren inlämnades av Socialdemokraterna också som en motion till Pargas stadsfullmäktige 25.5.2021.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter