Energi och effekt är inte så enkelt
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Energi. Även om jag har betyg som bevisar att jag kan energifrågor, har jag ofta svårt att fatta många saker, som exempelvis att elpriset plötsligt kan vara tiodubbelt trots att produktionskostnaderna för el är precis lika låga som tidigare med undantag av rysk gas, som inte ens längre används i Finland för elproduktion.
Vindkraft och vattenkraft kostar ju i princip ingenting när apparaterna engång finns på plats, stenkolet och oljan är tillbaka på samma prisnivå som före Rysslands angrepp mot Ukraina, torv bryter man i Haukineva från marken och brännflisen är en biprodukt från skogsbruket.
Energifrågornas komplexitet gör det förståeligt att det i diskussionen dyker upp absurda påståenden.
Johan Franzén i ÅU 3.9. tänker sig att fyrtio norska vindturbiner skulle få samma effekt som Olkiluoto trean eller 1 600 megawatt och med batterier för utjämning skulle systemet kunna motsvara kärnkraftverket.
Men så enkelt är det inte. Havsbaserade vindmöllor ger högst 40 procent i medeltal av nominell effekt, eller 640 megawatt, och nästan ingenting under vindsvaga tider som kan vara en vecka eller mera i gången.
Batteriet som föreslås på 1 600 megawattimmar kan ge ut nominell effekt under endast en endaste timme (!), medan vi skulle behöva batteri för en vecka eller för 168 timmar.
Batteriets kapacitet borde alltså vara 168 gånger större än det föreslagna eller 268 800 megawattimmar.
Dessutom borde batteriet laddas, och under laddningen ger inte vindkraften just något alls ut till nätet.
Sådana fantastiska system för att lagra elektricitet existerar inte och kommer inte att existera inom överskådlig framtid.
Fossilkraftverk vid svag vind är tyvärr nödvändiga ännu i dag eftersom vattenkraften inte räcker till.
Bioeldade stora kraftverk stöter på ekologiska problem i skogen.
Men vi har vindoberoende utsläppsfri kärnkraft i olika former.
Sen kan vi diskutera hurudana kärnkraft vi vill ha, vem som ska få äran att tillverka dem (knappast Ryssland), och var uranet ska tas.
Kärnkraft är inte problemfritt och själv har jag en gång varit ivrig kärnkraftsmotståndare.
Men det moderna samhället behöver mera och mera elektricitet. Inkommande vinter blir en tankeställare, men kanske inte fullt så katastrofal som många tror just nu.
Jarl Ahlbeck