Förflytta dig till innehållet

”Människor tenderar att anta förändring först när det krisar – så låt oss se till att förändra världen när vi har momentum på vår sida”

porträtt på ung mn utan hår

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Fokus på positiv förändring idag, mitt i eländet så att säga. Liksom hädangångne Hans Rosling tänker jag att det är fint att kunna se de goda förändringar som sker i världen.

 1. Positiv optimistisk stress stärker tänderna!

  Långvarig negativ stress är däremot mycket skadligt, i synnerhet sådan latent stress som beror på förträngda känslor. Att förtränga ilska, sorg och dylika negativa känslor ökar markant risken för t.ex. olika former av cancer och nervsjukdomar som MS och alzheimer.

  Varför är detta goda nyheter? Hälsopotentialen av att reda ut gammalt känslotrassel är enorm.

  Hälsopotentialen i att anta och tackla lagom stora utmaningar trots den tillfälliga stress detta skapar är likaså ett plus i livet.

  Kanoners!

  Referens till Han Y, Koohi-Moghadam M, Chen Q, et al. HIF-1α stabilization boosts pulp regeneration by modulating cell metabolism, och Gabor Maté, When the body says no, The cost of hidden stress.
 2. Norrmännen har uppfunnit en ny sorts vertikal vindturbin!

  Turbinen kan generera upp till 40 megawatt per stolpe (mer än dubbelt upp jämfört med världens största vindturbin idag). Stolparna ankras likt flytande remmare i havet och de följer vind och vågor likt en segelbåt.

  Vindkraftverken är även mindre skadliga för miljön, jämfört med dagens modeller, i och med att rotationen i vingspetsarna är långsammare och de uppfattas av till exempel fåglar som naturliga hinder.

  Fyrtio sådana kraftverk skulle uppnå samma nominella kapacitet som Olkiluoto 3. Om man räknar med ett snittpris på 1,5 miljoner euro per nominell megawatt blir det 2,4 miljarder för motsvarande kapacitet som Olkiluoto 3. Då behöver vi ännu batterier för att nå liknande (eller bättre) nätstabilitet.

  Vi räknar med en halv miljon per megawatt-timme för batterikapaciteten. Kör vi med 1 600 MWh kapacitet (vilket är dubbelt upp jämfört med världens största batteripark idag) får vi ett totalpris på, trumvirvel… 3,2 miljarder euro. Jämför detta med Olkiluoto 3:ans prislapp elva miljarder euro. Betänk Zaporizjzja.

  Betänk Fukushima. Betänk Tjernobyl. Betänk slutförvaringsproblematik.

  Fina pipor World Wide Wind Tech AS!
 1. Singapore avkriminaliserar homosexualitet!

  Ett steg i rätt riktning av en långt ifrån oproblematisk regim.
 2. Nattåget lever renässans i Europa!

  Det innebär betydande (upp till, och över, 80 procent) nedskärningar i koldioxidutsläpp att åka tåg jämfört med samma trafik i flyg. Nästan hälften av alla tillfrågade européer i en färsk undersökning meddelade att de planerar att flyga mindre post-covid.

  Inte bara efterfrågan (nattåget Bryssel–Wien är fullbokat månader innan avgångarna), utan också medborgaraktivitet och nytänkande företag driver trenden framåt. Ett steg i rätt riktning på politisk nivå är slopande av skattefrihet på flygbränsle inom unionen.

Det om det. Ett par nyheter relaterade till livsbejakande och hälsa, såväl känslomässigt som fysiologiskt.

Och så ett par andra gällande klimatförändringen.

Hela energikrisen är på sitt sätt positiv för en bättre miljö på lång sikt.

Människor tenderar att anta förändring först när det krisar, vilket det gör nu, så låt oss se till att förändra världen när vi har momentum på vår sida.

Att passa på att ta en grogg i goda vänners lag och några glada danssteg är inte heller helt fel.

Tvärtom skulle jag säga (kunde inte låta bli).

Blinksmiley & trevlig hösthelg gott folk!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter