Förflytta dig till innehållet

Arbete och lön för arbete!

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Temaveckan för personer med intellektuell funktionsnedsättning firas varje år den 1 till den 7 december. I år är temat för veckan arbete.  Under temaveckan firas också FN:s dag för personer med funktionsnedsättning, som är i dag den 3 december.

Föreningen Steg för Steg representerar personer med intellektuell funktionsnedsättning. Vi är oroliga över att så få personer med funktionsnedsättning har ett arbete med lön.

Varför får vi inte riktiga jobb? Varför får vi inte lön för vårt arbete? Vi känner till många orsaker som hindrar oss från att få arbete med lön.  En del hinder finns hos oss själva, en del finns i samhället eller hos arbetsgivaren.

Många unga med funktionsnedsättning studerar i yrkesskolor. Vi behöver flera platser för arbetspraktik och sommarjobb. Läroavtal med stöd kunde också vara ett bra sätt att komma in på arbetsmarknaden.

När vi som har en funktionsnedsättning blir färdiga med våra studier får vi sällan jobb.

Alltför ofta styrs vi direkt till en arbetscentral där vi inte får arbeta med det som vi har utbildat oss till. Vi ska alla ha rätt till stöd av en arbetstränare som kan hjälpa oss att hitta ett riktigt jobb.

Många av oss känner dåligt till hurdant stöd vi kan få för att hitta ett arbete med lön och hur vi ska göra för att få rätt stöd. Vi behöver mer information som är lätt att förstå. Arbetskraftsbyråerna behöver också fler anställda som känner till våra stödbehov och som vet hur de kan hjälpa oss.

Arbetsgivarna behöver också mera information om oss, av oss. Om de får veta mera om oss,

vet de också bättre vad vi kan. Arbetsgivarna behöver också få veta om det stöd som de kan få om de ger jobb till någon som har en funktionsnedsättning.

Alla kan inte jobba heltid, men många av oss kan jobba deltid. Därför borde det bli lättare att både jobba och få pension. I dag finns det en gräns för hur mycket man kan få i lön utan att förlora sin pension. Den gränsen borde ändras så att det alltid lönar sig att ta emot ett jobb.

Många av oss som är medlemmar i Steg för Steg deltar i utlokaliserad arbetsverksamhet.

Då jobbar man på en vanlig arbetsplats utan att få lön och till exempel semester. Vi kräver att det ska finnas klara regler för utlokaliserad arbetsverksamhet. När vi gör liknande arbetsuppgifter som andra på arbetsplatsen ska vi få lön. Vi får inte diskrimineras eller utnyttjas. Vi ska alltså bli behandlade lika bra som alla andra på samma arbetsplats.

Bästa arbetsgivare och Finlands regering, vi vill inte vara till belastning, utan vi vill bygga Finland tillsammans med andra. Vi vill arbeta enligt vår förmåga. Finland behöver mer arbetskraft.

Vi vill vara med.

Steg för Stegs styrelse

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter