Förflytta dig till innehållet

Allt fler flyger utomlands från Åbo

Åbo flygplats fortsätter sin raska utveckling framåt. Det är positivt för regionen både då det gäller affärsverksamhet och fritid, konstaterar flygplatsens direktör Juha Aaltonen.


Fler turer till Riga, direktflyg till Kaunas. Ytterligare en tur till Stockholm.
Åbo flygplats fortsätter sin raska utveckling framåt.
Det är positivt för regionen både då det gäller affärsverksamhet och fritid, konstaterar flygplatsens direktör Juha Aaltonen.
– Gdansk hör till en av rutterna som blivit populära sedan den startade. Många polska arbetare kommer därifrån hit, och många finländare åker dit för att turista, speciellt sommartid.
Bolaget Wizz Air, som sköter rutten till Gdansk, kommer även att driva rutten till Kaunas. Flygbolaget hör nu till flygplatsens största operatörer förutom Finnair och SAS.
Förutom att man flyger direkt till flera destinationer – Stockholm, Gdansk, Riga och snart Kaunas – underlättar flera flyg givetvis också för den som ska vidare ut i Europa och världen.
Från Kaunas kommer man exempelvis till London, Milano, Edinburgh, Eilat och Dublin. Från Riga går flygen till bland annat Kiev, Moskva, Berlin och Istanbul.
Passagerarmängden på den internationella flygtrafiken har ökat med 19,5 procent under årets första halva, jämfört med samma period i fjol.
Juha Aaltonen berättar att den totala passagerarmängden ökat med cirka fem procent varje år sedan 2013. År 2012 slutade Ryanair trafikera från Åbo, vilket ledde till ett bortfall av passagerare.
I nuläget finns inga beslut om att Ryanair skulle återvända till Åbo, men man förhandlar och diskuterar ständigt med olika flygbolag, säger Aaltonen. I slutändan är det bolagen som väljer varifrån de vill flyga.
I fjol hade flygfältet 330 000 passagerare och årets mängd väntas vara 360 000. Dit räknas även charterflyg som går vintertid.
– Som mest har flygfältet haft 450 000 passagerare så utrymme för tillväxt finns, säger Aaltonen.
Juha Aaltonen har varit direktör för Åbo flygplats i 10 år. Under den tiden har det inte skett en enda olycka på flygfältet, även om svåra situationer förstås har förekommit.
LÄS OCKSÅ: 
Åbo flygfält gör mångas liv enklare – ”Annars skulle det ta en hel arbetsdag att ta sig dit”
Business och möjligheter, VIP och losers – alla ryms på det lilla flygfältet

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter