Förflytta dig till innehållet

Uppdaterad: Alla åtal mot FN-steels ledning förkastas

Valsverket i Dalsbruk

Egentliga Finlands tingsrätt har förkastat åtalen mot FN-steels före detta ledning. Bolagets holländska vd, en holländsk styrelsemedlem och företagets finländska vice vd stod åtalade för grovt bedrägeri och grov oredlighet som gäldenär i samband med FN-steels konkurs i juni 2012.
Åklagaren Petri Hiltunen hade yrkat på ett sju år långt fängelsestraff för de två holländarna och ett tre till fyra år långt fängelsestraff för finländaren.
Hiltunen har beskrivit den åtta dagar långa rättegången som utmanande. Förundersökningsmaterialet innehöll över 4 000 sidor och tingsrättens dom är på 94 sidor.
Enligt åtalet skulle trion inför konkursen ha flyttat FN-steels egendom värd 19,5 miljoner euro till tre av sina systerbolag för att gömma tillgångarna från fordringsägarna Finnvera, Nordea och konkursboet.
Tingsrätten skriver i sin dom att det inte finns belägg för att trion avsiktligt skulle ha vilselett fordringsägarna eller att ledningen skulle ha strävat efter ekonomisk vinning. Man har inte heller medvetet förorsakat fordringsägarna ekonomisk skada. Därmed uppfylls inte heller rekvisitet för bedrägeri och åtalet förkastas.
FN-steel var en av Finlands ledande ståltillverkare med verksamhet i bland annat Dalsbruk och bolaget hade också tidigare varit i ekonomiskt trångmål. Också den här gången trodde ledningen att företaget kunde räddas och man gjorde allt för att undvika en konkurs.
Bland annat därför anser tingsrätten att trion inte har gjort sig skyldig till oredlighet som gäldenär och åtalet förkastas.
Tingsrätten friar också ledningen från fordringsägarnas skadeståndskrav på 24,5 miljoner euro. Männen försätts inte heller i näringsförbud.
Domen har inte vunnit laga kraft och ändring kan sökas hos Åbo hovrätt.
Artikeln uppdaterad 13:03 med mera detaljer om domen.
LÄS OCKSÅ: ”Tufft straffyrkande i FN-steel-rättegången”
  FN-steelåtalade krävs på mångmiljonbelopp
    Åtal: FN-steels ledning bör dömas till ovillkorligt fängelse

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter