Förflytta dig till innehållet

FN-steel åtalade krävs på mångmiljonbelopp

Valsverket i Dalsbruk

Fn-steel gick i konkurs i juni 2012.


Det konkursdrabbade FN-steel tidigare ledning krävs på 24,5 miljoner i skadestånd. Det är den före detta holländska vd:n och styrelseordföranden, en holländsk styrelsemedlem och en styrelsemedlem från Finland som åtalas för grovt bedrägeri samt för grov oredlighet som gäldenär i samband med FN-steels konkurs för fem år sedan.
Det är Finnvera, Nordea och FN-steels konkursbo som ställer de ekonomiska anspråken på de åtalade.
Finnvera uppger att man har varit tvungen att betala en bankgaranti på 10,6 miljoner till FN-steels fordringsägare Nordea. Finnvera yrkar på att de tre åtalade åläggs betala tillbaka hela summan plus ränta.
Nordea kräver trion på 4,5 miljoner i skadestånd. Summan är den förlust som banken gjorde då den betalade sin bankgaranti till FN-steels fordringsägare.
FN-steels konkursbo yrkar på 9,3 miljoner plus räntor på nästan fem miljoner euro för uteblivna betalningar av FN-steels tre systerbolag, holländska FN-steel b.v, FN-steel Dalwire i Dalsbruk, samt FN-steel Hjulsbro i Sverige.
I övrigt instämmer de tre målsägandena i åklagaren Petri Hiltunens yrkanden på att de tre männen döms för grovt bedrägeri och grov oredlighet som gäldenär.
Rättegången inleddes i tisdags och pågår i åtta dagar. Hiltunen sade i onsdagens ÅU att han kommer att yrka på ovillkorligt fängelse för de åtalade, men han kunde inte säga hur långt straffet bör vara.
Maximistraffet för grovt bedrägeri och grov oredlighet som gäldenär är fyra års fängelse.
LÄS OCKSÅ: Åtal: Fn-steels ledning bör dömas till ovillkorligt fängelse

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter