Förflytta dig till innehållet

Alla arbetsplatser är viktiga

Åbo Underrättelsers logo

Johan Sundqvist lyfter på traditionellt vänstermanér fram kritik gentemot SFP för att man skulle vilja höja hushållsavdraget. Sundqvist har rätt till sina åsikter, men jag vill här kommentera då jag anser att han är ute i ogjort väder.

Även om det kom en rapport av VATT och PTT som inte hittade sysselsättande effekter nyligen är det värt att notera att man t.ex. i Sverige kommit fram till att deras motsvarande system skapat nya arbetstillfällen. Särskilt inom hushållssektorn och för nyanlända där avdraget skapat ett ypperligt tillfälle att komma in på arbetsmarknaden. Den finländska rapporten har fått mycket kritik för sitt upplägg och vi är betjänta av att få mera forskning på området även i Finland.

Det lär tidigare ha förekommit att det erbjöds två priser: ett utan kvitto och ett med kvitto då man anlitade hantverkare eller entreprenörer. Här har vi sett en stor kulturförändring. Det här är naturligtvis svårt att bevisa i statistiken då det inte finns exakt statistik över grå ekonomi. Också då det gäller exempelvis städtjänster så har vi sett en drös nya företag som uppstått i branschen vilket underlättar vardagen för många barnfamiljer och äldre.

I motsats till vad Sundqvist antyder finns inget osäkert beträffande ifall man får ”tillbaka” avdraget. Man kan fast få avdraget så gott som direkt genom att ändra sitt skattekort och sätta in avdraget. På det här viset kan man redan utnyttja avdraget i december om man t.ex. köpt tjänsterna i november. För mig är det klart: alla arbetstillfällen är viktiga och välkomna. Det är inte bara de välbärgade som har nytta av dem – utan i allra högsta grad dem som får jobben. Även på Kimitoön är det många som inte är välbärgade som är tvungna att göra reparationer i hemmet och gläder sig för att kunna få ett avdrag och samtidigt kunna betala räkningen lagligt.

Dela artikeln

En kommentar: “Alla arbetsplatser är viktiga

  1. johan sundqvist skrev

    Ett svar till Roger Hakalax, tror du själv vad du skriver, citat: även på Kimitoön är det det många som inte är välbärgade som är tvungna att göra reparationer i hemmet och gläder sig för att kunna få avdrag och kunna få avdrag och samtidigt kunna betala räkningen lagligt. Reparationer fodrar pengar som man i första hand skall betala till det företag som utför jobbet, är du Roger så naiv att du tror att alla lågavlönade, pensionärer, arbetslösa har pengar på sitt konto för att betala en reparation, finns inom den här kommunen otroligt många hushåll som inte har en chans att utnyttja hushållsbidraget. Varför ta exempel från Sverige, vi bor ju i Finland, utredningen som gjordes konstaterade kalla fakta, ingen sysseleffekt, bortkastade pengar till de som annars har det bra här i samhället. Det skulle vara bra om du Roger skulle kunna bevisa vem som här på ön har utnyttjat hushållsavdraget, är det de som har det lite bättre som du och jag eller de som inte har så bra ekonomi. I början av din insändare skriver du: Johan Sundqvist lyfter på traditionellt vänstermaner, vad är det för fel med det, vi inom socialdemokratena kämpar för företagsamhet lika mycket som SFP.
    Johan Sundqvist
    SDP
    Kimitoöns kommun

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter