Förflytta dig till innehållet

Hushållsavdraget inte lösningen mot svartjobb

Åbo Underrättelsers logo

SFP har länge pratat sig varmt om att hushållsavdraget skall höjas. Jag förstår det mycket bra, ett parti som SFP kör en politik som skall gynna de som har det bäst här i samhället, inte ta hänsyn till de som lever från hand till mun.

Ännu mer skrämmande är att Kristdemokraterna är inne på samma linje, jag har alltid trott att Kristdemokraterna vill försvara de som har det sämst här i samhället. Där trodde jag nog fel fast jag är kristen.

Exempel: Du anlitar ett företag och får jobbet gjort för 5875 euro, den summan betalar du till företaget. Har alla lågavlönade, pensionärer, arbetslösa den summan på sitt konto? (Om någon vågar påstå det så ljuger de.)

Sedan ansöker du om hushållsavdrag, det vill säga för arbetet 5875 x 40 procent minus självrisken 100 euro = 2250 euro av skatteverket som kanske kommer tillbaka senare.

Lite märkligt är att om du anställer en arbetstagare får du endast dra av 15 procent av den lön du betalat samt arbetsgivarens lönebikostnader, även här är självrisken är 100 euro.

De som har det sämst här i samhället skulle kunna använda en arbetstagare, men inte är det möjligt på grund av att du endast får dra av 15 procent.

Här är det samma sak, betala först till arbetstagaren, sedan ansöka om hushållsavdrag.

Att påstå att hushållsavdrag skulle stoppa svartjobb är bullshit. Jag har förstående för att de som har det sämst ställt här inom vårt samhälle använder svartjobbare för att t.ex. klippa gräsmattor, städa och så vidare, men personligen är jag emot det, men om man inte har annat alternativ så gör man det.

Svartjobben måste nog bekämpas på ett annat sätt, t.ex. se till att alla har en hyfsad inkomst, pensioner, mm.

Men som sagt, om SFP och Kristdemokraterna vill höja hushållsavdraget så betyder det nog bara en sak, se till att de rika skall bli ännu rikare på de fattigaste bekostnad, lycka till i kommunalvalet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter