Förflytta dig till innehållet

”Achrén verkar inte kunna skilja mellan marknadshyra och självkostnadshyra” – sorgliga anklagelser om Svenska Gården

Åbo Underrättelsers logo

Åbos svenska rum. Ulla Achrén fortsätter att skälla vid fel träd och anklaga Svenska Gårdens styrelse för att göra livet surt för stadens svenskspråkiga föreningar (ÅU 16.12.2022).

Renoveringsskulden har utvecklats kumulativt under flera decennier. Renoveringsbehovet har alltså inte uppstått över en natt. Att strunta i kommande nödvändiga renoveringar också i framtiden vore ansvarslöst

Genom att se över Svenska Gårdens ekonomi, införa kostnadskontroll, minimera riskerna för höjda räntor, inflation, pålningar och betala för de renoveringar som nu har gjorts, ser vi till att det finns välskötta lokaler att förvalta i stadens centrum också framöver.

Om besättningsgraden av föreningsrådets lokaler är under tio procent säger det sig självt att vi måste optimera våra lokaler och utveckla andra koncept som utökar våra hyresintäkter och tryggar vår ekonomi.

Achrén verkar inte kunna skilja mellan marknadshyra och självkostnadshyra.

Trots en smärre höjning av hyrorna är alla de hyror som 54 svenska föreningar betalar i dag lägre än självkostnadsnivån.

Inte en endaste förening betalar marknadshyra för sina lokaler. Detta innebär att vi förvaltar de svenska föreningarnas lokaler i enlighet med donatorernas vilja. Att påstå något annat är fel.

Genom att däremot uppbära marknadshyra av de affärslokaler som vi förvaltar kan vi också i fortsättningen hålla de svenska föreningarnas hyror på en skälig och subventionerad nivå som våra aktieägare godkänner.

Olle Sjövall
Ordförande
Svenska Gården

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter