Förflytta dig till innehållet

Vänstern vill att Åbo tar tillbaka Kuntec som intern enhet inom staden för att undvika avtalshopping

Ett stängsel med en vägarbeteskylt och en bricka där det står Kuntec

Ett stängsel med en vägarbeteskylt och en bricka där det står Kuntec

Kuntec. ÅU-foto


Vänsterförbundet vill att Kuntec, som ägs av Åbo stad, ska bli ett så kallat in house-bolag inom staden. På det sättet skulle de tjänster som bolaget producerar för Åbo stad inte behöva konkurrensutsättas.
Med detta menar Vänsterförbundet att så kallad ”avtalsshopping” skulle kunna undvikas också för Kuntecs del. Samma förslag har Vänsterförbundet framfört gällande det kommunalt ägda bolaget Arkea. Redan i våras gav koncernsektionen grönt ljus för Kuntec att byta arbetsgivarförening och därmed kollektivavtal.
Kuntec sköter bland annat vägunderhåll och underhåll av grönområden och reparationsservice. Kuntec har haft det ekonomiskt svårt under den senaste tiden och förlorat anbudstävlingar, också för Åbo stad, med uppsägningar som följd.
De tjänster som Kuntec sköter har innan Kuntec blev ett aktiebolag producerats inom en intern enhet inom staden. Det är det som Vänsterförbundet vill återgå till.
Kuntecs framtid behandlas troligtvis på ett extra insatt koncernsektionsmöte på tisdag nästa vecka.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter