Förflytta dig till innehållet

Åboländsk enighet ger fortsatt inflytande i riksdagen

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

SFP i Egentliga Finland går till val på egen lista i riksdagsvalet 2019 och ställer upp 17 kandidater. Genom en egen lista kan vi bredda organisationen och aktivera fältet. Med kandidater från regionens alla delar erbjuds väljarna alternativ och ger vår politik synlighet.
Målet är att säkra det åboländska mandat som ger regionen inflytande och påverkningsmöjligheter. SFP:s åboländska riksdagsledamot har alltid levererat. Genom tiderna har partiet med stor ödmjukhet och respekt förvaltat väljarnas förtroende och visat att vi med deras stöd kan göra skillnad. Det ska vi fortsätta med.
En särskilt aktiv period inleds. Kretsen tar fram en attraktiv kandidatlista och kommer i kampanjen att lyfta upp flera viktiga frågor som vi anser bör prioriteras under den kommande riksdagsperioden.
Den här regeringsperioden har tydligt visat att nationalspråken aktivt behöver bevakas. Landet behöver en nationalspråksstrategi 2.0. som ser potentialen i tvåspråkigheten. Språket ger oss trygghet i vardagen. Vård och omsorg ska utgå från patientens behov, att få använda sitt eget modersmål ska vara en självklar rättighet.
Barn och unga måste få uttrycka sig på sitt känslospråk när man behöver anlita psykologtjänster. Den subjektiva dagvårdsrätten ska återinföras och barn som har fyllt tre år ska ha rätt till fyra timmar avgiftsfri småbarnspedagogik.
SFP anser att nedskärningarna som gjorts inom utbildningssektorn är ohållbara, vi behöver en avgiftsfri utbildning av hög kvalitet och en högklassig forskning, det är nyckeln till Finlands framgång. Högskolorna och yrkesutbildningen i Åbo är hörnstenar i regionens konkurrenskraft.
Regionens egna frågor prioriteras högt. För oss är Åboregionen landets port från väster, Åbo hamn är en av landets viktigaste exporthamnar och Åbo flygfält bör få fler rutter för att öka passagerarantalet. Vi behöver snabba och bra motor- och spårförbindelser mellan Åbo och Helsingfors som bidrar till att skapa tillväxt och arbetsplatser.
Skärgårdshavet och Östersjöns tillstånd kräver krafttag. En levande skärgård behöver ett rent hav för att behålla sin attraktionskraft. En smidig avgiftsfri skärgårdstrafik och snabba datakommunikationsförbindelser som möjliggör distansarbete och användandet av digitala lösningar är viktigt för skärgårdens fortsatta livskraft. Trafiken till, från och i skärgården ska ses som en helhet.
Miljö- och globaliseringsfrågorna hör till de största utmaningar under de följande åren. Vår region kunde bli ett modellområde för nya innovativa och resurssmarta lösningar.
SFP i Egentliga Finland nominerar de första kandidaterna på kretsmötet i oktober. Vi kommer att jobba hårt för att behålla förtroendet och säkra SFP:s åboländska mandat!
SFP i Egentliga Finlands kretsstyrelse
genom kretsordförande Regina Koskinen

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter