Förflytta dig till innehållet

Klä dig glad — det är en kärlekshandling till dig själv!

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.


Det är måndag morgon och en helg har igen passerat. Dagar flyter ihop och rutiner förnyas.
Jag jobbar hemifrån. Min dator står på köksbordet. Samma bord jag äter min frukost, lunch och middag på. Jag ska inte gå ut, så kan skippa att klä på mig, kamma håret och sminka mig. Eller?
Vi lever just nu i förändringens tider, och det påverkar oss alla olika. Kan man motstå impulsen av att oroa sig för framtiden, så har man chans att reflektera över sin tillvaro.
Vad är viktigt för mig? Varför gör jag alltid såhär? Vad har jag prioriterat nu när jag inte kan ”köra på” som vanligt? Hur skapar jag en känsla av trygghet och normalitet?
Eftersom jag jobbar med och är intresserad av hur vi uttrycker oss med kläder, har jag osökt börjar fundera kring klädernas betydelse för att skapa en känsla av värdighet, trygghet, stolthet, vardag, fest, hemkänsla…
Listan kan göras lång, för kläder är något vi alla kan relatera till och som vi alla använder på ett mer eller mindre medvetet sätt.
Jag har alltid varit en person som älskar att sätta lite extra omtanke kring vad jag har på mig. Det är som en kärlekshandling till mig själv – jag mår bra av det!
Jag har många gånger märkt att jag presterar bättre om jag klär mig i något jag trivs i, jag känner mig skärpt och mer kompetent. Det sätter tonen för dagen och förbereder mig för världen och de prövningar som den ibland serverar.
I dessa tider har jag  märkt att det hjälper mig markera att arbetsdagen börjar, och sedan tar slut, trots att jag inte lämnar hemmet.
Samma sak är i allra högsta grad sant även om du är pensionär, arbetssökande, studerande eller på mammaledigt. De var en gång en klok person som sa ”Att klä sig snyggt är inte självbelåtenhet, det är självrespekt!”. Och varför inte?
Kläder är det vi har allra närmast kroppen, och vår stil utvecklas i takt med att vi lever våra liv. Det är vår sköld, och vår kontaktyta.
Kläder är en kommunikationskanal som vi alla läser av. På samma vis signalerar vi också till oss själva våra intentioner, värderingar och vårt humör genom våra kläder.
Så, med det sagt, vill jag tipsa om hur du kan använda kläder för att lyfta humöret i dessa tider:

  • Klä dig i bekväma kläder som du gillar och känner dig fin i. Ha gärna på dig lite smink om du brukar ha det i vanliga fall och använd din favoritparfym.
  • Passa på att utmana din stil, det behöver inte ta lång tid, men testa någon ny kombination som du inte provat tidigare. Kanske du plötsligt får användning för klänningen som ännu har lappen kvar, eller byxorna du inte riktigt lyckats få till ännu?
  • Ta på dig ett par snygga skor när du ska och handla. Det kan ha en enorm effekt på humöret och hur vi känner oss! Eftersom många av oss endast går utanför dörren för att ta en promenad, jobba i trädgården eller handla mat så kan det vara vår enda chans att ha något riktigt snyggt på fötterna. Passa på!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter