Förflytta dig till innehållet

Åboföreningar fortsätter motionera som förut — minskat antalet deltagare ger mera utrymme

Gymnastiserande damer
ÅKG Palästra har haft betydligt färre deltagare i sina gymnastikgrupper under coronatiderna. Tillsvidare gör man inga begränsningar i verksamheten. ÅU-foto

För gymnastikföreningen ÅKG Palästra i Åbo innebär regeringens nya coronarekommendationer inte någon större dramatik.

Man har ingen sådan verksamhet där deltagarna har närkontakt med varandra eller där det svettas och flåsas extra mycket, säger styrelseordförande Janina Achrén. Dessutom är antalet deltagare i höst betydligt färre än vad det brukar vara.

– Deltagarantalet i våra aktiviteter har minskat med cirka hälften från i fjol, det vill säga från cirka 200 till 100. Det betyder att det finns gott om utrymme i salarna och att man kan hålla säkerhetsavstånden.

Yogagruppen har endast en handfull deltagare och inte heller i motionsgruppen för 60-plussare är det någon trängsel.

– De som yogar eller motionerar uppmanas använda munskydd eller visir. Och skulle situationen förvärras är det möjligt att ordna programmet på distans, så som vi gjorde på våren, säger Achrén.

Åbo Turnförening skruvar ner tempot

En annan anrik och aktiv förening är Åbo Turnförening med cirka 130 medlemmar. På föreningens program finns flera olika aktiviteter varav onsdagskvällarna gubbjumppa är populärast.

Gymnasterna möts i S:t Olofsskolans gymnnastiksal där det finns gott om utrymme, i synnerhet efter att deltagarantalet har halverats sedan före coronakrisen. Under hösten har antalet deltagare fortsatt minska och i onsdags var vi tio på plats, säger styrelseordförande Mårten Rosenberg.

– Vi har nog tänkt fortsätta på det här sättet, men dra ner på tempot och köra med lite lugnare gymnastik. Att jumppa med munskydd inte är så praktiskt. Vi har också brukat avsluta gymnastiken med 15 minuter lätt fotbollsspel, men det skippar vi nu eftersom man då har närkontakt med varandra.

Föreningen följer noga med hur situationen utvecklar sig och kommer det några nya radikala rekommendationer eller direktiv följer man dem. Men Rosenberg hoppas att det inte ska bli aktuellt.

– Det är viktigt både ur social och fysisk synvinkel att vi kan fortsätta verksamheten och hålla oss i gång.

Nya direktiv nästa vecka

Egentliga Finland befinner sig fortfarande i accelarationsfasen av coronapandemin, men man närmar sig fasen för allmän smittspridning. Om så sker blir det aktuellt med strängare rekommendationer beträffande bland annat hobby- och idrottsverksamhet, säger chefsöverläkare Mikko Pietilä vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Den regionala styrgruppen för coronaepidemin möts på tisdag för att ta ställning till om nya restriktioner är nödvändiga.
I tisdags rekommenderade gruppen att privata tillställningar med flera än 20 deltagare inte ordnas inomhus.

LÄS OCKSÅ

Åbo avvaktar med att begränsa invånarnas möjligheter att idrotta och motionera

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *