Förflytta dig till innehållet

Åbo avvaktar med att begränsa invånarnas möjligheter att idrotta och motionera

Simmare hoppar i bassängen
Simhallarna i Åbo håller tillsvidare öppet som normalt. ÅU-foto

Inom Åbo stad har man ännu inte fattat några beslut på hur man ska reagera på regeringens nya coronarekommendationer.

Regeringen rekommenderade i går att man avbryter sådan gruppverksamhet för vuxna där smittrisken är hög.

Åbo stads simhallar och motionsanläggningar fortsätter tillsvidare att hålla öppet som normalt, i alla fall tills det kommer några nya officiella direktiv från regionalförvaltningsverket, Åbo stads corona-arbetsgrupp, eller fritidssektorns ledningsgrupp, säger Eeva Haapanen som är chef för stadens simanläggningar.

– För tillfället har vi inga begränsningar, men vi poängterar vikten av att hålla avstånd och vara noga med hygienen. Människorna har också ett eget ansvar att följa rekommendationerna.

Vid behov kan man gå in för liknande begränsningar som i våras, då till exempel basturna var stängda och antalet simmare i bassängerna fick vara färre än normalt.

Huvudsaken är att det fortfarande går att hålla simhallarna öppna på något sätt, säger Haapanen.

– Det är superviktigt, i synnerhet för de äldres funktionsförmåga. För många är simning den enda motionsform som passar dem.

Staden kan reagera snabbt om det behövs

Också chefen för Åbos idrottsserviceenhet Esko Halonen är inne på samma linje. Åbobornas möjlighet till idrott och motion får inte kringskäras om det inte är absolut nödvändigt.

– Det är väldigt viktigt att kunna hålla idrottsanläggningarna öppna. Hellre så att man inför begränsningar än att de stängs helt och hållet, så som man gjorde i våras.

Nu följer man med hur situationen utvecklas och om det finns skäl att till exempel sätta gränser på hur många som får vara inne i ett omklädningsrum samtidigt eller om man måste avbryta sådan gruppverksamhet där deltagarna kommer i närkontakt med varandra.

– Vi har beredskap att reagera snabbt om det behövs, säger Halonen.

Han säger att de Åbobor som har anlitat eller besökt stadens idrottsanläggningar har skött sig exemplariskt och varit noga med att följa myndigheternas säkerhetsdirektiv och rekommendationer.

Några coronafall har inte upptäckts i samband med motionsaktiviteterna och ingen har heller exponerats för viruset, säger Halonen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *