Förflytta dig till innehållet

Åbobor svarar: Vilken är din favoritplats i stan på sommaren?

Vi frågade några personer om var i Åbo de helst tillbringar sin tid under sommaren. Läs deras svar här!
Tämä juttu luettavissa myös suomeksi.

kvinna

Laura Satamo. ÅU-foto


Laura Satamo
Årets Åbobo 2019, känd för sin blogg ”Mamma Rimpuilee” där hon berättar om livet som tvåbarnsmamma
– Jag har flera favoritplatser. De ligger nära mitt eget hem i centrum, till exempel parker, caféer, torget, åstranden och alla uteserveringar. Det som är bra med Åbo centrum är att man kan ta sig nästan vart som helst på ett par minuter. Man kommer snabbt iväg på lunch, för att köpa jordgubbar eller för att ta sig ett glas på Tintås uteservering. Jag besöker någon av alla ovan nämnda platser varje dag.
man som sitter i gräset med gitarr

Michael Monroe. ÅU-foto


Michael Monroe
Musiker
– En av mina favoritplatser i Åbo på sommaren och våren är Fyrstranden. Jag promenerar ofta där tillsammans med min fru. Havsutsikten och fågellivet är fantastiska. Vi tycker speciellt mycket om att titta på ett svanpar, som oftast befinner sig på platsen.
kvinna som tittar åt höger

Saara Malila. Foto: Privat


Saara Malila
Åbo stads kommunikationsdirektör
– Min favoritplats i Åbo är min närmaste strand i Moikois på Hirvensalo där jag bor. Den lilla stranden vid Långvattnet var inte i gott skick, den var igenväxt med vass då den inte längre är en allmän badstrand. Förra sommaren mötte jag en annan kvinna som bor i närheten och vi började röja upp stranden: Susanna slog ner vassen och jag krattade. Stranden blev också en av Åbo stads fadderparker och därmed har staden nu muddrat stranden och i början av juni kommer vi att ordna talko där.
– Stranden är min favoritplats eftersom den ligger nära och nu är öppen och vacker. Det känns bra att jag själv också har varit med om att fixa upp den tillsammans med andra människor. Jag joggar via stranden på morgonen och tillbringar ofta också sommardagar där. Jag har nog inte vågat mig för ett vinterdopp – jag är en vinterbadare men jag behöver en bastu att gå i efteråt.
kyrkoherde framför husArkiv

Tapio Luoma.


Tapio Luoma
Ärkebiskop
– Som ganska nyinflyttad i Åbo har jag ändå redan hunnit hitta flera fina platser i staden. Min favoritplats på sommaren är Vårdberget. Där får man vara nära naturen, historiska platser och njuta av den fina vyn över staden. Det är en lugn plats mitt i centrum. Jag tar gärna med mig gäster till Vårdberget. Jag är där några gånger varje månad, och då jag är ute och motionerar går jag också där ibland.
man i kostym

Mikko Pietilä. Pressbild


Mikko Pietilä
Chefsöverläkare för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt
– Just nu är min favoritplats Kakskertasjön, där jag och min fru äger en fritidsstuga. Jag bor där praktiskt taget hela sommaren. Platsen ligger nära staden, men där råder lugn och ro och det går att spela golf, vandra i naturen, simma och fiska. Jag trivs väldigt bra där! Det finns också många andra fina platser i Åbo som jag känner till, då jag har bott här hela mitt liv.
fotbollsspelare

Timo Furuholm.


Timo Furuholm
Anfallare i FC Inter
– Jag har ingen egentlig fysisk favoritplats – min favoritplats är på min cykel. Jag cyklar gärna till exempelvis Runsala. Där kan man simma efter cykelturen, och sedan åka med båten tillbaka till Åbo. Jag cyklar varje dag. Fördelen med att cykla är att man kommer snabbt framåt och kan ta sig nästan vart som helst, man kan utforska vad som är på gång i världen eller njuta av naturen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter