Förflytta dig till innehållet

Åbo gör nya undersökningar på Smedsgatan 2 efter asbestmisstankar

En gammal byggand

Den gamla industriskolan används tillfälligt av Puolalan koulu. ÅU-foto


Åbo stad tog på fredagen prover på inomhusluften på Smedsgatan 2 på grund av misstankar om att det skulle finnas asbest i lokalen.
Staden meddelar att provsvaren borde fås på måndag. Det var tidigare i veckan som byggnadsexperten Erkki Helimo larmade om att det kan finnas asbest i fastigheten. Han berättade i Turun Sanomat att den tidigare rapporten om inomhusluften innehåller oroväckande saker.
Förutom asbestmisstankarna tog han också upp att byggnaden har desinficerats med ämnen som innehåller gifter och kan skapa andningsproblem.
Åbo stad skriver i ett pressmeddelande att de också fortsätter undersöka om användningen av desinficeringsmedel under den tidigare renoveringen har lämnat några spår.
Den gamla industriskolan på Smedsgatan 2 används av Puolalan koulu medan deras skolhus renoveras.
Det har gjorts flera undersökningar om inomhusluften på Smedsgatan 2 och senast på sommaren renoverades fastigheten efter att det påträffats mögel i byggnaden.
Utgående från resultaten av mätningarna som gjorts efter renoveringen genomförts bedömde staden att det är tryggt att fortsätta använda byggnaden.
Läs också: 
TS: Asbest kan finnas i skolfastigheten på Smedsgatan — även farligt desinficeringsmedel kan ha använts i byggnaden
Nya mögelmätningar görs på Smedsgatan 2– Puolalan koulu kan tvingas flytta igen

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter