Förflytta dig till innehållet

TS: Asbest kan finnas i skolfastigheten på Smedsgatan — även farligt desinficeringsmedel kan ha använts i byggnaden

En gammal byggand

Den gamla industriskolan på Smedsgatan används tillfälligt av Puolalan koulu. ÅU-foto

Den gamla industriskolan används tillfälligt av Puolalan koulu. ÅU-foto


Skolbyggnaden på Smedsgatan 2, som tillfälligt används av 407 skolelever från Puolalan koulu, kan innehålla asbest, skriver Turun Sanomat.
Erkki Helimo, expert på byggnaders skick, konstaterar till TS att den slutgiltiga inomhusluftrapporten gällande skolan är oroväckande.
Helimo fick ta del av A-Kiinteistöcontrol Oy:s rapport om inomhusluften i måndags. Rapporten har begärts av Åbo stad.

Enligt Helimo innehåller rapporten tre överraskande och oroväckande saker.

— Man har desinficerat byggnaden, trots att man enligt alla officiella anvisningar inte borde göra det. Social- och hälsovårdsverket rekommenderar inte att biocider används för att åtgärda mögelproblem, för att städa undan mögelskador eller för att förhindra att mögel sprids, säger Helimo till TS.
Biocidsorten som använts innehåller farliga ämnen som kan leda till andningsproblem. Bland annat Säkerhets- och kemikalieverket Tukes rekommenderar att det inte används.
Dessutom misstänker Helimo att asbest kan finnas i byggnaden. Orsaken är att han har sett bilder på korridorer i byggnaden, där det finns vinylkvartsgolv. I äldre byggnader med den sortens golv finns det skäl att misstänka att asbest kan finnas under golvet eller i golvlimmet.
På de områdena har man tagit bort lister, vilket enligt Helimo tyder på att det är frågan om asbestarbete. Men i rapporten framkommer det inte att sådant arbete gjorts. Han misstänker även av andra skäl att det kan finnas asbest i byggnaden, men poängterar till TS att han inte kan vara 100 procent säker.
Reparationerna som utfördes i somras, då man bland annat tätade luftläckor och åtgärdade mikrobskador, misstänker han också att inte var ordentligt gjorda.
Den nionde september meddelade Åbo stad att skolbyggnaden på Smedsgatan 2 är säker att använda.
I våras framkom det att delar av byggnaden var mögelskadad.
ÅU har försökt nå stadens representanter för en kommentar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter