Förflytta dig till innehållet

18 ställen att bruncha på under Åbosommaren – här hittar du dem

Robin Sjöstrand
Kvinna framför brunchservering.

Det är söndag och klockan är ett. På museet Aboa Vetus & Ars Novas eget café, Pegasus, slår sorlet emot besökarna som en vägg när de öppnar dörren. Dagens andra brunchdukning är i full gång och kön ringlar sig redan lång från buffén som ståtar med de eftertraktade brunchrätterna.

Att umgås med vänner eller familj vid lunchtid under helgerna blir allt populärare, något som också intygas av Jenny Spoof, som för dagen är ansvarig i restaurangen.

– Vi har fått utöka våra öppettider och har numera brunch både på lördag och söndag och trots det rekommenderar vi ändå bordsbeställning om man vill få plats. Den här veckan fylldes helgen redan i början av veckan, säger hon.

Café Pegasus är känt för sina jazzbruncher som ordnas på lördagarna, med livemusik i bakgrunden. Någon jazz spelas inte på söndagar, men då ingår istället ett glas bubbel i priset.

Kö vid mat.Robin Sjöstrand
På Café Pegasus är det den veganska maten och de olika salladerna som lockar folk. Köttbullar och motsvarande mat finns kvar för barnens skull.

Spoof tror att det är det sociala sammanhanget som gör att bruncherna verkar vara en uppåtgående trend.

– Det är en ganska bra möjlighet att avslappnat kunna umgås med vänner eller familj under några timmar, och samtidigt kanske äta lite annan mat än kvällarnas tunga restaurangmat, säger hon.

För Pegasus del är det de veganska rätterna och de kalla salladerna som lockar kunderna.

– Vi har ett jättebra salladsurval, om jag får säga det själv. Och även om vi fortfarande har köttbullar och liknande för barnen, så är det långt ifrån de populäraste rätterna i dag.

Brunchkö.Robin Sjöstrand
Bruncherna i Åbo är populära. På Café Pegasus ringlar sig kön lång till buffébordet med de olika rätterna.

Kundkretsen är bred – brunch är något som tycks tilltala alla.

– Vi har allt från småbarnsfamiljer och kompisgäng till äldre par som kommer hit på brunch. Det är verkligen något för alla, säger Spoof.

Just den här dagen är snålblåsten påtaglig och uteserveringen står tom, men enligt Spoof lär den också fyllas när vädret tillåter det.

– Det här blir faktiskt första sommaren som man kan äta brunch ute på terrassen också, men det lär bli populärt när solen är framme, säger hon.

Här finns bruncherna i Åbo

  • Bagel House, Brahegatan 2
    Lördagar 11­–15. Brunch på tallrikar med förrätt, varmrätt och efterrätt. För tillfället serveras fyllda bao-bröd som varmrätt. Kan fås vegansk. 25 euro.
  • Café Pegasus (Aboa Vetus & Ars Nova), Östra strandgatan 4
    Lördag (jazzbrunch) och söndag, dukning 11 och 13. Riklig buffé, caféet rekommenderar bokning. 24,50 euro.
  • Café Victor (Åbo konstmuseum), Auragatan 26
    Lördag och söndag 11–13. Trerätters brunch med bordsservering. 22 euro.
  • Fat Bull’s Gastro House, Eriksgatan 8
    Lördagar från klockan 12. Varannan vecka serveras BBQ-brunch på lördag. Webbsidan ger närmare info.
  • Fiilis Café & Bistro, Kinakvarnsgatan 5A
    Lördag 18.6 och 30.7, dukningar 10.30, 12.05 och 13.35. Keto-brunch en gång i månaden, på nämnda datum – framtida datum meddelas på webbsidan. 24 euro.
  • Fontana, Auragatan 1
    Lördagar 10–14, söndagar 12–14. Brunchtallrik med bröd, croissant, kallskuret, småplock och amerikanska plättar. 18 euro.
  • Grädda, Biskopsgatan 15
    Söndagar 12–15. Buffébrunch med stort urval, plus varmrätt och tårta. 35 euro.
  • Göran (Forum Marinum), Slottsgatan 72
    Lördagar och söndagar 12–16. Skärgårdsbord. 28 euro.
  • Julinia, Slottsgatan 18
    Lördagar 12–15. Skärgårdsbord. 25 euro.
  • Kulma, Brahegatan 2
    Lördagar 11–15. 17,50 euro.
  • Logomo Kitchen, Junagatan 9
  • Lördagar 11.30–15. Stor buffetbrunch, dessertbord med bland annat en våffelstation. 24 euro.
  • MBistro, Eriksgatan 16 (Saluhallen)
    Lördagar 11–15.30. Brunchtallrik med mer inriktning på kvalitet än kvantitet. Även som take away. 19,90 euro.
  • Meet & Bite, Brunnsgatan 18
  • Lördagar 11–15. Varm shakshuka tillsammans med diverse brunchplock. Serveras till bordet. Kan fås vegansk. 25 euro.
  • Rebelle, Eriksgatan 7b
    Lördagar från klockan 11. Brunch med nytt tema så gott som varje lördag, information på rebelle.fi. 25 euro.
  • Roots kitchen, Eriksgatan 16 (Saluhallen)
    Lördagar 11–15.30. Vegetarisk brunchtallrik i två storlekar. 12/18 euro.
  • Tiirikkala, Slottsgatan 3
    Söndagar 12–15. Brunchtallrik kött/vegetarisk, plus litet stående bord. Kan också beställas på förhand som take away. 22 euro.
  • Turun Kellariravintola, Slottsgatan 16
    Lördagar 12–14.30. Skärgårdsbord plus varmrätt och dessert. 18 euro.
  • 3. linja, Slottsgatan 88 (i hamnen)
    Lördagar 11 och 13 (två dukningar). Stor buffet med kalla rätter, varma rätter, smörgåsar och dessert. 26 euro.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter