Uppdaterad: Polisen i sydvästra Finland övervakade valborgsfirandet – en relativt lugn kväll

Anja Kuusisto
Publicerad:

Totalt 362 utryckningar hade polisen i regionen under kvällen och natten till lördagen. I praktiken betydde det att en polisutryckning skedde varje minut runtom i sydvästra Finland. Antalet var lite högre men motsvarar ungefär förra året, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Vid halv femtiden på eftermiddagen knivhöggs en man i Åbo centrum.

Under tidigkvällen gick valborgsfirandet ändå relativt lugnt till. På grund av restriktionerna rörde sig lite färre människor än normalt i stan, men under kvällen glömde folk bort avstånden.

På Twitter skrev polisen att Åboborna följer restriktionerna och håller sig i små grupper:

"Också i Kuppisparken är det lugnt. Folk håller sig till riktlinjerna och beter sig ansvarsfullt", skrev Polisinrättningen i Sydvästra vid sextiden på fredagskvällen, med en drönarbild på en ganska tom park.

Ett par timmar senare hade fler folk samlats längs åstranden, och polisens ton på Twitter skärpts en aning:

"Vid Auraå är vädret milt och stämningen i allmänhet bra. Det är dock inte önskvärt att flockas i grupp, kom ihåg säkerhetsavstånden. Tillsammans kan vi få en bättre sommar."

Upp till 3 000 personer uppskattas ha hängt vid åstranden på en gång.

I S:t Karins stötte polisen på några myndiga valborgsfirare kring Littois träsk, men inga stora grupper.

Under kvällsnatten började flera larm till hemmen komma in. Totalt tog polisen i Egentliga Finland emot 62 sådana larm, fler än förra året. I Satakunta tog polisen emot 18 larm till hemmen.

Ett par timmar efter midnatt twittrade polisen att kvällen överlag förlöpt lugnt, men att bland annat larm till hemmen ökade under natten.

Artikeln har uppdaterats kl. 15:01: Fler detaljer från polisen har lagts till.

Publicerad: