Förflytta dig till innehållet

Lugn start på valborgsfirandet: ”Om det fortsätter så här är polisen ytterst nöjd”

Alexandra Granberg
ballonger i olika färger

Valborgsfirandet har kommit i gång runtom i Svenskfinland och än så länge har det enligt polisen förlöpt lugnt.

Helsingforspolisen skriver på Twitter att en del folk rör sig ute i mindre sällskap. Polisen rekommenderar ändå starkt att man undviker att samlas i centrum.

Också i Vasa har firandet börja komma i gång omkring klockan 18 på valborgsmässoafton.

Enligt kommissarie Tomi Mansikkamäki vid Polisinrättningen i Österbotten är polisen ytterst nöjd ifall firandet fortsätter likt hittills.

– Folk har börjat samlas allt mer ute på stan, men i huvudsak håller sig de flesta till att samlas i mindre grupper. Det är roligt att se att de flesta följer anvisningarna om hur många som får samlas just nu trots att man säkert gärna hade velat fira i större gäng, säger han.

Också i Åbo har valborgsfirandet fått en lugn start, skriver Polisinrättningen i Sydvästra Finland på Twitter. ”Folk syns i parker och kring stan, men i små grupper och med säkerhetsavstånd i beaktande”, skriver polisen.

Drönarbilden nedan visar en rätt så tom Puolalaparken.

Arrangörer bär ett ansvar

Mansikkamäki påminner valborgsfirare om att olika anvisningar för hur många som får samlas i grupp kan gälla beroende på var i landet man firar.

I Vasa sjukvårdsdistrikt får exempelvis maximalt 10 personer samlas i grupp, medan begränsningen är 20 personer i såväl Södra Österbottens som Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt.

Från och med den 1 maj gäller begränsningen 20 personer också i Vasa.

I både Helsingfors och Nylands och Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt gäller begränsningen att maximalt 6 personer får samlas.

Om man inte följer begränsningen kan polisen ingripa.

– I första hand försöker polisen då ge råd och uppmaningar om att begränsningarna bör följas, säger Mansikkamäki.

Han påminner också om att arrangörer bär ett ansvar ifall evenemangsdeltagare bryter mot regionförvaltningsverkets anvisningar.

– Ifall det är frågan om ett mer organiserat evenemang, exempelvis en mösspåläggning, så kan arrangören ställas till svars om anvisningarna inte följs. Som arrangör är man skyldig att se till att deltagare följer reglerna.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter