Välfärdsområdesdirektörens språkkrav

Åbo Underrättelsers logo
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Vårt nya välfärdsområdesfullmäktige sammanträdde till sitt första fullmäktigemöte för en vecka sedan. Nya fullmäktige valde att inte prioritera svenska språket. De Grönas representant Janina Andersson ger sin förklaring i ÅU 8.3

Eftersom hon nämnde mig vid namn vill jag kommentera hennes insändare.

För SFP har det alltid varit viktigt att man åtminstone har elementära kunskaper i det andra inhemska språket, oberoende var man bor eller vad man jobbar med. Vi vill vara en aktör som arbetar för att bevara vårt lands andra nationalspråk. Vi har i valet lovat att jobba för att man inom det nya välfärdsområdet tryggar den svenska servicen.

Före fullmäktigemötet fördes diskussioner med de olika partierna kring deras tankar gällande de språkliga kompetenskraven för den högsta direktören. SFP har i alla dessa sammanhang fört fram vad vi vill, och i denna frågan var vi inte villiga att kompromissa.

Jag anser att vi i vårt tvåspråkiga välfärdsområde borde ha en välfärdsområdesdirektör med goda kunskaper i svenska. Jag är mycket orolig för att de andra partierna, och Janina Andersson, argumenterar för att ”vi får inte tillräckligt goda sökanden” om vi har som ett kompetenskrav att man kan svenska.

Varför odlar man från början den negativa tanken "vi får inte de bästa cheferna"? Det är ju nu som området byggs upp, och det är ju nu, om någonsin, vi ska tro på oss själva och ha höga målsättningar. Annars är vi nog ute och seglar. 

Andersson anser att vi förtroendevalda skall öva upp välfärdsområdesdirektörens språkkunskaper. Jag kommer i framtiden alltid att tala svenska inom välfärdsområdets organisation, men anser ändå att det inte ska vara politikernas uppgift att vara språklärare. Ur en demokratisynvinkel har dessutom beslutsfattare och medborgare rätt till korrekt och likvärdig information, även på svenska.

Vårt välfärdsområde har många svenskspråkiga enheter och svenskspråkiga anställda, det hoppas jag att vi har även i framtiden. Även dessa bör få information på svenska.

Det är sorligt att vi igen tvingas se hur man i kampanjer lovar arbeta för svenskan, men sedan då det kommer till kritan så väljer man att gå där ribban är lägst.

När man nu valt att ”ge efter” gällande kompetenskraven för högsta chefen så infinner sig frågan: hur går det med språkkraven gällande andra anställningar? Hur ska det gå med den svenska servicen? SFP kommer fortsättningsvis att jobba för svenskan och om det sen kräver omröstningar så då är det tyvärr så, men då ser vi sen vem står för vilka prioriteringar. Vi önskar varmt att även de andra partierna skulle se tydligt och klart att vi talar om ett stort tvåspråkigt välfärdsområde. Jag vill ännu tacka Vänsterförbundet att ni stödde SFP i omröstningen.

Åsa Gustafsson

SFP

Fullmäktigeledamot i välfärdsområdesfullmäktige

Gruppordförande