Storpolitik i ödemarken med våra pengar
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Fennovoimas vd Joachim Specht säger (ÅU, 6.5.) att sanktionerna mellan USA, EU och Ryssland inte för tillfället påverkar deras kärnkraftverkprojekt i Pyhäjoki.
Kanske inte för tillfället, men storpolitiken påverkade för en tid sedan och sannolikt även i framtiden. Åbo Energi har 40 miljoner fast i projektet, i praktiken våra pengar, så det är inte ointressant ur kommunalpolitisk synvinkel att veta vad som händer.
År 2012 drog sig delägaren tyska E.ON ut på grund av Tysklands nya energipolitik och då saknades plötsligt 34 procent av investeringen. Tanken att beställa verket från franska Areva eller japansk-amerikanska Toshiba/Westinghouse slopades. Men 2013 dök ryska Rosatom Overseas upp och lovade gå med i stället för E.ON, blott reaktorn blir rysk.
Riksdagen godkände saken år 2014 men krävde att minst 60 procent av ägandet måste vara europeiskt. Efter diverse rävspel åtog sig Fortum att satsa den behövliga 7 procenten och saken var i sin ordning.
Eller var den? Fortums miljardinvesteringar i Ryssland (även våra pengar) kan ha utnyttjats för utpressning då Kreml vill få inflytande i väst. Dessutom är den ryska reaktorn VVER (typ Leningrad II-1-reaktorn som nyligen startats) till sin säkerhetsnivå helt oduglig med tanke på finska krav. Listan på förändringar som Strålsäkerhetscentralen kräver, både organisatoriska och tekniska är tusentals sidor lång.
Brittiska Rolls-Royce som skulle ha byggt instrumenteringen tillsammans med franska Schneider (den ryska tekniken duger inte i EU) backade plötsligt ut år 2018 genast efter förgiftningen i Salisbury. Det spekuleras att brittiska regeringen inte var så förtjust i firmans fraterniserande med Kreml. Därefter kom franska Framatome (gamla Areva) och Siemens in i bilden med ersättande avtal. Problemet var givetvis att Rolls-Royce redan hade gjort massor av arbete som delvis kunde ha gått förlorat.
Men i fjol meddelades att Framatome köper kärnkraftsinstrumenteringen av Rolls-Royce!! Nu sidosteppades tydligen brittiska regeringen av Framatome som ägs av den franska staten, och den franska regeringen är vänligare inställd till Kreml än den brittiska regeringen. Nu är alltså Rolls-Royce tillbaka igen som gubben ur lådan, de gamla planerna kan dammas av och spelet kan fortsätta.
Men det finns ännu en tysk joker med, nämligen Siemens. Ryskt kärnkraftsbygge inom EU plus gasröret Nord Stream 2 är kanske inte är så populärt för en eventuell framtida grön tysk regering med Annalena Baerbock som förbundskansler. Regeringen kan påverka företagens utrikesaffärer på många olika sätt.
Jag skulle helst se att Åbo Energi säljer sina aktier i Fennovoima. Men det är nog ingen som vill ha dem.