Svar till Bengt Karlsson
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
I en insändare i ÅU den 25.2 menade Bengt Karlsson att jag kom med ett ”synnerligen djärvt påstående” när jag påstod att det råder konsensus kring att människan förorsakar klimatförändringen (sic!) genom förbränning av fossila bränslen.
'Karlssons argument är inte på något sätt unika, ej heller är det helt oväntat att argumentet skulle dyka upp i någon form. Karlsson hänvisade bland annat till en skrivelse där koldioxidens roll ifrågasätts som drivkraft för den globala klimatförändringen som nyligen tillställts FN:s generalsekreterare Guterres.
FN:s klimatpanel, IPCC, som evidensbaserar både naturliga och antropogena drivkrafter för klimatförändringen granskar tusentals vetenskapliga publikationer på årsbasis. I den senaste publicerade rapporten (ARC5) har man uppskattat växthusgasernas totala radiativa drivkraft (ett mått på hur stor ändring i den uppvärmande effekten från preindustriella tider fram till 2011) är 2,83W/m2 (endast CO2 bidrar med 1,82 W/m2). I jämförelse är effekten av solens variabilitet endast 0,02 W/m2. Vidare fastställs att växthusgasernas andel i klimatförändringen är vederlagda med högsta graden av tillförlitlighet. IPCC:s sammanställning visar med klar tydlighet på graden av tillförlitlighet forskarna har till de vetenskapliga resultaten.
'Vidare så publicerade Cook et al år 2016 en stor undersökning som gjorts på knappa 12 000 vetenskapliga artiklar, där det i cirks 4 000 artiklar fanns en klar slutsats för eller emot mänsklig påverkan på klimatförändringen. Slutsatsen av Cook et al., var att konsensus råder. Vidare kunde de fastslå att ju högre grad av expert, baserat på forskningsområde artikelförfattarna var på klimatfrågor, desto större enighet fanns det kring att klimatförändringen är orsakad av människan.
Då är det ganska irrelevant att personer som inte är klimatforskare (i likhet med de flesta undertecknare av skrivelsen till FN:s generalsekreterare) kritiserar ”medierapporteringen angående CO2:s roll i klimatutvecklingen”. Men samtidigt står det klart att mera kunskap behövs för att säkerställa högsta möjliga grad av tillförlitlighet kring följderna och lämpliga åtgärder av den antropogena klimatpåverkan.
IPCCs ARWG1 rapport kan fritt laddas ner från:https://www.ipcc.ch/report/ar5/wg1/
Artikeln som hänvisas till (Cook et al.,) är fritt tillgänglig viahttps://doi.org/10.1088/1748-9326/11/4/048002