En juris magisterutbildning vid Åbo Akademi skulle inte gynna den svenskspråkiga juristkåren

Åbo Underrättelsers logo
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Emma Långström och Fanny Jonasson stöder (ÅU 8.12, VBL 9.12 och Ålandstidningen 9.12) på ämnesföreningen Stadgas vägnar Åbo Akademis (ÅA) ansökan om rätt att utbilda juris magistrar. Juristklubben Codex rf, Justus ry/r.f. och Pykälä ry motsätter sig både ÅA:s ansökan och Stadgas insändare, eftersom denna fråga riskerar att drabba den svenskspråkiga juristkåren.

Undertecknade vill inte att den svenskspra°kiga juridiska utbildningen i Finland ga°r i en riktning där de begränsade personalresurser som existerar idag sprids över fler utbildningsenheter.

Enligt ÅA:s ansökan om utbildningsrätt till juris magistrar skulle ÅA behöva ytterligare tre professurer och tre akademilektorat eller universitetslärare för att klara av att förverkliga den planerade juris magisterutbildningen. Denna ökning är sa° markant att risken för tävlan om behörig svenskspra°kig undervisningspersonal med aktiv forskarbakgrund blir stor ÅA och Helsingfors universitet (HU) emellan.

Om existerande personalresurser sprids pa° fler enheter och fler undervisningstimmar blir resultatet att forskarnas redan begränsade forskningstid förkortas.

I publikationen ”Utvärdering av högre utbildningen inom det juridiska utbildningsomra°det” som det Nationella centret för utbildningsutvärdering (NCU/KARVI) publicerat i november i a°r framga°r det att Undervisnings- och kulturministeriet hittills har ansett det vara mer ändama°lsenligt att centralisera än sprida ut de existerande svenskspra°kiga undervisningsresurserna.

Att sprida ut de existerande resurserna skulle försvaga den svenskspra°kiga undervisningens och forskningens kvalitet i landet, samt försämra den svenskspra°kiga utbildningens konkurrensförma°ga i förha°llande till den finskspra°kiga.

HU har hittills haft ensamrätt och ansvar för utbildningen av juris magistrar pa° svenska i enlighet med statsra°dets förordning om universitetsexamina jämte bilagor. Universitetslagen som stiftades a°r 2010 har inte ändrat pa° detta faktum. Suomen Lakimiesliitto – Finlands Juristförbund ry (Juristförbundet) anser även att HU fortsättningsvis har ett riksansvar och därigenom ensamrätt att utbilda svenskkunniga juris magistrar, vilket framga°r av dess ställningstagande som publicerades 9.11.2021.

Om existerande personalresurser sprids pa° fler enheter och fler undervisningstimmar blir resultatet att forskarnas redan begränsade forskningstid förkortas.

HU har tack vare ensamrätten beviljats en kvot för svenskspråkiga juris studerande. Detta innebär att svenskspråkiga studerande inte antas via den gemensamma ansökan till juris magisterprogram utan ansökanden tävlar istället sinsemellan för svenskspra°kiga platser. I linje med intagningsplatsernas ökning har den svenskspra°kiga kvoten ökats genom åren och i nuläget har HU 22 nybörjarplatser i Helsingfors och 12 i Vasa.

Antalet examina ligger pa° en god niva°; sedan a°r 2020 har det utexaminerats 80 juris magistrar pa° svenska fra°n HU.

Detta motsvarar ca 12 % av alla juris magisterexamina fra°n HU sedan a°r 2020 och är i linje med andelen svenskspra°kiga som blir antagna till rättsnotarieutbildningen via den svenskspra°kiga kvoten i Helsingfors och Vasa. Ett beviljande av ÅA:s ansökan om införande av juridisk magisterutbildning skulle leda till att HU mister sitt riksansvar, vilket skulle äventyra den svenskspråkiga kvoten för juris studerande.

Undertecknade ämnesföreningar anser som Juristförbundet att en minskning av antalet svenskspra°kiga juris studerande vid Finlands internationellt högst rankade universitet skulle drabba den svenskspra°kiga juristka°ren i allmänhet och HU:s svenskspra°kiga utbildning i synnerhet. HU:s ensamrätt att utbilda svenskspra°kiga jurister tryggar effektivt den framtida svenskspra°kiga juristka°rens intressen.

Den juridiska fakulteten vid HU har i kvoteringen av studierätter för avläggande av juris magisterexamen beaktat sökande från ÅA. Kvoten för dessa är tio studierätter med möjligheten att utöka denna med ytterligare fem platser, medan rättsnotarier från Lapplands universitet, Åbo universitet och Östra Finlands universitet delar på en gemensam kvot på åtta studierätter.

Intresset att ansöka om en studierätt vid juris magisterutbildning i Helsingfors är proportionellt sett störst bland rättsnotarier från ÅA. HU är dessutom redo att samarbeta med ÅA och Åbo universitet samt utöka kvoten som är ämnad för rättsnotarier utexaminerade från ÅA. HU försöker iaktta den studiestress som studerande från ÅA kan känna till följd av att söka vidare till ett magisterprogram efter avlagd rättsnotarieutbildning.

Ville Wallgren Styrelseordförande, Juristklubben Codex rf

Anna-Lotta Castrén Styrelseordförande, Justus ry/r.f.

Teemu Lehti Styrelseordförande, Pykälä ry