Testamentstvisten: Den avlidna vittnade på videoinspelningar i rätten

SPT
lagböcker och en klubba
Rättens beslut i testamentstvisten väntas den 4 juni.
Publicerad:

Det här är första gången som de svarande i testamentstvisten på något som helst vis kommenterar fallet i offentligheten: Rättegångsprotokollen berättar inte allt.

ÅU har kontaktats av en av de svarande i testamentstvisten som behandlades i fredagens tidning och önskat framföra att i deras bevisföring bland annat ingår flera brev och sammanlagt 14 videoupptagningar på totalt nästan fyra timmar, där bland annat den avlidna själv postumt dementerar de centrala punkterna om påtryckningar, isolering och ekonomiskt utnyttjande i de kärandes påståenden.

Ett annat av de centrala vittnesmålen ifrågasätts också av de svarande, eftersom påstådda händelser enligt dem överlappar varandra och omöjliggör viss central bevisföring i testamentstvisten.

Att de omkring 15 år gamla ljudupptagningarna som spelats upp under rättegången innehåller vissa drag av karismatisk kristendom förnekar de svarande inte, men samtidigt påpekas att de inte innehåller något lagvidrigt.

Allt som utspelat sig har skett med de inblandades medgivande och är dessutom av privat natur.

Allt har skett i enrum och utan några som helst försök att omvända eller rekrytera någon.

– Det handlar om extatiska performanser, som handlar om andlig utveckling. Faktum är att vi vägrar godta de påståenden och anklagelser som de kärande kommer med.

Det ska framhållas att det i Finland råder religionsfrihet. Alla som bor i landet har rätt att själva välja sin religion och utöva den.

Anser att det rör sig om svartmålningskampanj

Personen ÅU talat med framhåller att det handlar om en svartmålningskampanj som pågått på nätet har fått helt och hållet orimliga proportioner och flera aspekter som lyfts fram i den är helt lösryckta ur sina sammanhang. Förutom de svarande har också personer inom rättsväsendet utsatts för en liknande, långvarig svartmålningskampanj.

Personen ÅU talat med bekräftar att flera av överträdelserna riktad mot dennes närmaste krets har polisanmälts.

Orsaken till att de svarande valt att inte delta i rättegången eller kalla personvittnen förutom vicehäradshövdingen som bekräftade den avlidnas testamente är helt enkelt den att fallet blivit mycket uppmärksammat i sociala medier och att man fått ta emot hot mot liv och hälsa.

Att så är fallet råder det inget tvivel om, diverse diskussionsforum på nätet är fulla med hot av alla de slag.

– Jag vill på inget vis störa den pågående rättegången, men samtidigt påpeka att det i första hand egentligen handlar om en familjeangelägenhet. Vi har sett den avlidna som vår älskade familjemedlem och det hela handlar därmed om saker inom den närmaste kretsen.

Inväntar tingsrättens beslut

Den svarande som ÅU talat med framhåller att hen inväntar tingsrättens beslut i ärendet och först efter det träder fram i offentligheten.

– Jag är övertygad om att parterna kommer att försöka föra ärendet vidare till en högre rättsinstans oberoende av beslutet den 4 juni.

Flera brottsanmälningar som de kärandes aktivaste talesperson och ett av vittnena i tvisten gjort har lagts ner då polisen konstaterat att de saknar grund.

ÅU sitter inne med stora mängder dokumentation från bägge parter. Delar av den informationen är enligt tingsrättens beslut sekretessbelagd och den informationen delar tidningen inte med sig.

ÅU återkommer inte i nuläget till testamentstvisten innan tingsrättens beslut den 4 juni.

Reporter (Pargas)
Publicerad: