Förflytta dig till innehållet

Testamentstvist i tingsrätten – Pargasföretagare påstås ha hjärntvättat den avlidne att testamentera sin egendom till honom

ÅU-foto
ett testamente som undertecknas
Testamentstvisten handlar om huruvida den avlidnes testamente ska ogiltigförklaras, men omständigheterna kring de påstådda påtryckningarna får håren att resa sig.

Klander av testamente är rubriceringen i den rättegång som efter sju behandlingsdagar avslutades i Egentliga Finlands tingsrätt i Åbo i måndags.

Den avlidnas släktingar yrkar på att testamentet med bilagor ogiltigförklaras. Testamentet skulle överföra egendom till en välrenommerad företagare i Pargas och dennes släktingar, samt en nära familjebekant och en under bildning varande stiftelse.

Den avlidna var under sin livstid själv en omskriven företagare inom detaljhandelsbranschen.

Sekt- eller kultliknande verksamhet

Enligt de kärande har testamentet kommit till efter påtryckningar, hjärntvätt och försök till omkodning med religiösa förtecken.

De kärande beskriver sekt- eller kultliknande omständigheter, där den påstådda sektledaren med sin familj under flera årtionden mjölkat den avlidna och dennes företag på pengar, bland annat genom fakturor som saknat grund och försäkringsarrangemang.

I rättegångsprotokollen beskrivs Pargasföretagaren som en sektledare som utnyttjat sitt offer ekonomiskt och använt sig av hypnos för att övertala sitt offer.

Inspelningar och regelverk som bevismaterial

Som bevismaterial har de kärande bland annat presenterat ljudupptagningar där företagaren basunerar ut sina teser i egenskap av ”gud” och ”jesus” och uppmanar den avlidna att avstå från all sin jordliga egendom. I ljudupptagningarna framförs också hotfulla påståenden om farorna i att försöka lämna sekten och andra profetior med bisarra förtecken.

”Profeten” har bland annat isolerat den avlidna i skogen på havregrynsgrötdiet utan möjlighet att tvätta sig under en hjärntvättsepisod. Då offret återvände till arbetet var hen så smutsig och luktade så illa, att arbetskollegerna påpekade om saken.

Fri översättning ur rättegångshandlingarna, namnen strukna.

Enligt bevismaterial som presenterats under rättegången har Pargasföretagaren indelat människor i tre olika kaster, där de invigda och företagaren själv hör till den högsta, ”rosorna eller liljorna”. Till det mellersta kastet hör ”utvecklingsdugliga” personer och till det lägsta kastet ”halmstrån eller varelser”.

”Profeten” styrde så pass betydande penningsummor i sina egna fickor att personalen på den avlidnas arbetsplats inte har kunnat göra inköp på grund av att kassan varit tom.

Fri översättning ur rättegångshandlingarna, namnen strukna.

I den avlidnas hem hittades efter dennes död bland annat brevväxling med både Pargasföretagaren och dennes familjemedlemmar, där de framför sin oro över Pargasföretagarens beteende, raseriutbrott och sjörövaralias.

Ekonomisk vinning sedan tiotals år

Enligt de kärande har den avlidna utsatts för olika påtryckningar och manipulationsförsök av svarandena ända sedan 1990-talet fram till sin död år 2018.

Den avlidna har enligt egna utlåtanden till sina läkare sagt att hen tvingats med i en ledande roll i Pargasföretagarens affärsverksamhet trots att hen inte klarat av att sköta sin egen företagsverksamhet på annan ort.

De kärande presenterade sammanlagt 14 personvittnen som under ed stöder deras påståenden om att Pargasföretagaren utövat påtryckningar mot den avlidna.

De svarande presenterade endast ett vittne, den advokat som gjorde upp det omtvistade testamentet.

Likkista och dagboksanteckningar

Enligt bevisföringen som de kärande presenterat under rättegången har företagaren bland annat isolerat den avlidna i en stuga och uppmanat hen att bryta all kontakt till sin familj och bekanta som inte är indoktrinerade i ”sekten”.

Den avlidna har också tvingats in i en likkista ”för att lära sig att avstå från det jordliga”.

I dagboksanteckningar som den avlidna fört berättar hen om sin önskan att bli fri från företagarens inflytande och enligt läkarutlåtanden och diagnoser anser de kärande att den avlidna inte varit vid sina sinnens fulla bruk då hen undertecknat sitt testamente som gjorts upp hos en advokatbyrå i Åbo.

Omständigheterna kring den avlidnas död i sviterna av en operation anses också av de kärande vara oklara, men polisen har lagt ner förundersökningen i ärendet.

Konstperformans, inget annat

De svarande har förklarat ljudupptagningarna och episoden med likkistan som en del av ett ”konstprojekt”, som ett slags performans, som inte i sin helhet varit ämnad för utomståendes öron och ögon. En del av bildmaterialet har publicerats i anslutning till en fotoutställning.

De ljudupptagningar som de kärande presenterat dateras till början av 2000-talet och rösten är Pargasföretagarens. Inspelningarna hör ihop med en konstperformans som inte har någon som helst koppling till det testamente som den avlidna undertecknade den 12.11.2018.

Fri översättning ur rättegångshandlingarna, namnen strukna.

Dessutom bestrider de att den avlidna utsatts för någon som helst påtryckning. De svarande förnekar också att den avlidna uttryckligen skulle ha testamenterat sin egendom till de svarande, utan till en allmännyttig stiftelse som Pargasföretagaren utsetts till testamentsexekutor för.

Handlar om miljonbelopp

Enligt testamentet tillfaller 140 000 euro av de testamenterade medlen till Pargasföretagaren och de övriga svarande medan hela den resterande egendomen i dödsboet (sammanlagt cirka 1,4 miljoner euro) tillfaller den under bildning varande stiftelsen.

ett utdrag ur ett rättegångsprotokollÅU-foto
Rättegången handlar om en testamentstvist, men detaljerna kring det hela målar upp en bild av en sekt eller kult med ett säte i Pargas.

Företagaren har varit bosatt i Pargas sedan 1990-talet och har drivit flera framgångsrika företag på orten.

Ett av vittnena som de kärande utsett har offentliggjort valda delar av ljudupptagningarna som de kärande presenterat som bevismaterial och efter det har Pargasföretagaren utsatts för dödshot som brottsanmälts.

Beslutet i testamentstvisten ges som kanslidom den 4 juni.

Uppdaterad klockan 16.42 med korrigering av årtiondet då företagaren flyttat till Pargas.

Dela artikeln

En kommentar: “Testamentstvist i tingsrätten – Pargasföretagare påstås ha hjärntvättat den avlidne att testamentera sin egendom till honom

  1. Paul Lindberg skrev

    Förutom klander av testamentet borde också brottsanmälan ha gjorts för bl.a.
    frihetsberövande under förutsättning att den ovannämnda beskrivningen kan
    ledas i bevis. Horribla saker anno 2021!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter