Förflytta dig till innehållet

Zucchini i både varmrätten och efterrätten

En tallrik med risotto och en citron

Foto: Sofie Sergelius

Zucchinirisotto

2 portioner
250 g riven zucchini
1 citron, zest
2 msk citronsaft
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 dl risottoris
6 dl grönsaksbuljong
50 g parmesan
1 dl grädde
2 krm svartpeppar
1 tsk hackad bladpersilja
Skala och riv zucchinin. Riv citronen och lägg zesten (det rivna citronskalet) i en liten skål och ställ åt sidan.
Koka upp vattnet med en grönsaksbuljongtärning och rör om. Ställ åt sidan.
Skala och finhacka lök och vitlök och fräs i en matsked olivolja. Tillsätt den andra matskeden olja och häll på riset, fräs tills riset blivit skinande. Häll på vinet och låt sjuda tills riset har sugit i sig all vätska.
Sänk värmen. Häll en fjärdedel av buljongen över riset och låt sjuda tills riset sugit åt sig all vätska. Tillsätt den rivna zucchinin då hälften av buljongen återstår. Tillsätt därefter mera buljong riset sugit åt sig all vätska.
Rör ner parmesan, citronzest, grädde och svartpeppar i risotton och rör om. Risotton är ganska lös vid det här laget men har ännu tuggmotstånd.
Servera risotton med hackad bladpersilja.

En bit av en chokladkaka

Foto: Sofia Rönnbacka

Zucchinibrownies

Gör ännu saftigare och kladdigare brownies genom att tillsätta zucchini i smeten.
12-16 bitar
200 g zucchini
¼ tsk salt
200 g smör
2 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
¾ dl kakao
1½ tsk bakpulver
1 dl hackade valfria nötter
Chokladglasyr
50 g smör
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
Tvätta och riv zucchinin grovt, blanda med saltet och låt dra.
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna.
Vispa smör och socker pösigt, tillsätt äggen ett i taget. Sikta i hälften av de torra ingredienserna, sedan zucchinin och sedan den resterande mjölblandningen. Ifall smeten blir för tjock tillsätter du lite av vattnet som kommit ur zucchinin.
Hacka nötterna och blanda ner dem i smeten.
Klä en form med bakplåtspapper och bred ut smeten i formen. Grädda brownien i ugnen cirka 25–35 minuter. Låt svalna.
Chokladglasyr: Smält smöret. Blanda smöret med kakao, vaniljsocker och tillsätt florsockret lite i taget tills du har önskad konsistens på glasyren. Skär brownien i bitar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter