Förflytta dig till innehållet

Ynka en av tio föräldraledigheter tas ut av pappor – det här vill bland annat SFP:s Mikaela Nylander ändra på

Riksdagsledamot Mikaela Nylander (SFP) vill förbättra pappornas möjligheter att välja inkomstrelaterad familjeledighet. Foto: SPT


Riksdagsledamot Mikaela Nylanders (SFP) krav på att förbättra pappornas möjligheter att välja inkomstrelaterad familjeledighet anknyter till Svenska folkpartiets skuggbudget som lanserades tidigare i veckan.
SFP vill genomdriva en familjereform som förlänger den inkomstrelaterade föräldraledigheten till 18 månader.
– Det här är viktigt på ett samhälleligt plan, men också för det enskilda barnet, pappan och familjen. Vi bör göra vårt bästa för att se till att alla barn ges möjligheten till en god relation till sina föräldrar, säger riksdagsledamot Mikaela Nylander i ett pressmeddelande.

Enligt SFP:s förslag delar bägge föräldrar jämnt på 12 månaders familjeledighet medan de resterande sex månaderna kan användas flexibelt av båda föräldrarna eller den ena föräldern.
– Vi ska ge familjerna rätt att själva bestämma hur de vill dela upp familjeledigheten.
Enligt SFP borde pappor som inte bor med barnet kunna ta ut familjeledighet. SFP föreslår också att den tredje perioden på sex månader ska kunna tas ut av mor- och farföräldrar eller en närstående person.
– Det är viktigt att vi är flexibla och att våra beslut motsvarar barnfamiljernas verklighet.
Omkring 10 procent av all föräldraledighet som tas ut i dag används av pappor, uppger SFP.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *