Förflytta dig till innehållet

Yle: PAU menar att Posten förberedde sig med strejkbrytare långt innan konflikten startade

John Eriksson/SPT

John Eriksson/SPT

PAU har varslat om att deras strejk kan förlängas i ytterligare två veckor, till den 8 december, om förhandlingarna inte leder till en lösning. Foto: John Eriksson/SPT


Posten ingick fler nya avtal med inhyrd personal under hösten än vad som är normalt. Enligt Heidi Nieminen, Post- och logistikunionen PAU:s ordförande, tyder det på att Posten förberedde sig inför en arbetskonflikt redan då.
Nieminen säger till Yle att det stod klart redan i höstas att det skulle bli en konflikt mellan de Postens anställda och det statsägda bolaget. Enligt henne förberedde sig Posten för en konflikt redan länge innan den bröt ut genom att i större grad skriva kontrakt med bemanningsföretag.
– Vi kunde konstatera att arbetsgivaren verkade förbereda sig på en arbetskonflikt. Vi kan säga som så, att vi i det skedet visste att ett Posten skulle föreslå ett nytt kollektivavtal vi inte kan gå med på, säger Nieminen till Yle.

Posten förnekar

Enligt fackförbundet har Posten gjort 32 nya avtal med bemanningsföretag under året. Sedan augusti har sammanlagt 17 stycken avtal ingåtts.
Posten menar däremot att de nya avtalen inte har något med strejken att göra. Enligt Posten har de i stället att göra med att de gjort avtal med nya samarbetspartners i mitten av 2019.
Den nya samarbetspartnern är SOL Logistiikkapalvelut, som är ett serviceföretag som verkar på flera platser runtom i Finland.
Ägarstyrningsminister Sirpa Paatero (SDP) sade på onsdagen att ett statsägt bolag inte ska använda sig av inhyrd arbetskraft. I Postens svar till ministern skrev de att det är normalt att använda sig av inhyrd personal och försäkrade att de inte kommer överskrida mängden inhyrd personal.
SPT
16.1.19 kl. 14.10: Artikelns början omformulerad och kompletterad.
 

Läs också:

Ingen lösning i postförhandlingarna i dag – fortsätter på söndag
Strejken rubbar tillsvidare inte försäljningsleveranser för lokala företag
Järnvägsunionen och Sjömansunionen stöder poststrejken – godstrafiken står stilla och post lämnas i hamnen
Åbo stad skickar fakturor först när poststrejken avslutats
Insatserna hårdnar i poststrejken- facket hävdar att Posten klippt hål i staket för att ta in strejkbrytare
Poststrejken har börjat — och den kan bli lång
Poststrejken kan trassla till rättsprocesser, aktiveringen av identitetskort och utbetalningen av arbetslöshetsförmåner
Tusentals brev till patienter stoppas av poststrejken – ”Vi håller kontakt via telefon, textmeddelande och e-post”
Poststrejken börjar – här får du svar på frågor om räkningar, paket och tidningar

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter