Förflytta dig till innehållet

Yle: Nya finländska krafter har plockats in för att driva Airiston Helmi

Arkiv/Peter Alexis
ett hus skymtar bakom granar

Arkiv/Peter Alexis

Villa Ybbersnäs, en av Airiston Helmis fastigheter. ÅU-foto


Det har gått en månad sedan centralkriminalpolisens stora razzia mot företaget Airiston Helmis fastigheter i Väståboland efter misstanke om flera grova ekonomiska brott.
I samband med operationen beslagtogs mängder av dokument, USB-minnen och hårdskivor. Två personer sitter fortfarande häktade till följd av tillslaget.
Nu rapporterar Yle att Airiston Helmi drivs av nya, finländska krafter. Företaget har fått en ny styrelsemedlem i Dan Högström, som tidigare jobbat inom IT-branschen för bland andra Atea, HP och InstruData.
Till styrelsen har också en ny ersättare utsetts, en lettisk man som Högström enligt egen utsago inte känner.
Högström berättar för Yle att han inte har några tidigare kopplingar varken till Airiston Helmi eller dess ägare. Däremot har han i samband med tidigare projekt haft kontakt med juris doktor Kari Uoti, som företräder bolagets ryska delägare Pavel Melnikov.
Högström fick erbjudandet om att driva verksamheten för ett par veckor sedan, då ett ombud till Melnikov överraskande ringde upp.
– Det här är det mest intressanta fallet som finns i Finland. Ju större utmaning, desto bättre, säger Högström till Yle.
63-åriga Högström pensionerades för tio år sedan, men har sedan dess åtagit sig nya projekt. Han har bland annat varit med om att grunda ett vattenandelslag i Pernå i Lovisa. Han tar inte ställning till brottsmisstankarna kring Airiston Helmi, och säger till Yle att han inte är intresserad av bolagets förflutna, utan blickar nu framåt.
Uppgiften för den nya styrelsemedlemmen är till att börja med att ställa bolagets villor i ordning till vintern. Dessutom ska han jobba för att få tillbaka bolagets bokföring från myndigheterna.
Ett första steg är också att övertyga de lokala företagen som skött Airiston Helmis fastigheter om fortsatt samarbete.
Varken Högström eller den lettiska mannen har någon tidigare erfarenhet av turismverksamhet. Lettländaren vill inte kommentera sin ersättarposition ytterligare för Yle. Enligt det lettiska handelsregistret har han ett företag inom träförädlingsbranschen.
ÅU har inte lyckats nå Dan Högström.
Här hittar du allt vi har skrivit om centralkriminalpolisens operation i skärgården. 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter