Förflytta dig till innehållet

Yle: Coronapositiva Skopjeresenärer testade negativt innan avfärd

Överläkaren Jane Marttila vid Åbo stad säger till Yle att fem av de sju coronasmittade passagerarna, som anlände till Åbo från Skopje i Nordmakedonien för en vecka sedan, genomgått coronatest innan de kom till Finland och att provsvaret då varit negativt.

Orsaken lär vara att coronatesterna i olika länder är av varierande kvalitet, och att en del är av sämre kvalitet än de som tas i Finland.

 — Alla test är inte nödvändigtvis så exakta som de som görs i Finland. Det går inte att lita på test som görs i avgångslandet till 100 procent, säger Marttila till Yle.

Förslag om lindrigare inreseregler stoppades

Trafiken mellan Skopje och Åbo återupptogs i början av oktober efter att ha haft ett uppehåll sedan slutet av augusti.

Den som vill resa med flygbolaget Wizzair ska uppvisa ett negativt coronatest som är högst 72 timmar gammalt innan avfärd. Dessutom kontrolleras att passagerare inte har feber.

På flygen ser man till att resenärerna håller avstånd till andra och det är obligatoriskt att använda munskydd.

Grundlagsutskottet stoppade på torsdag regeringens förslag om en lindring av inresereglerna, med hänvisning till att förslaget har stora brister.

Förslaget ska behandlas på nytt innan det når riksdagen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *