Förflytta dig till innehållet

Yle: Bygget av torgparkeringen avbryts tillfälligt – lergrunden ger efter

Gropen där den underjordiska parkeringen ska byggas blir större för varje dag. Foto: Kim Lund


Torgparkeringsbygget stoppas tillfälligt eftersom mätningar visar att lergrunden har sänkts. Det här rapporterar Yle Turku.
Runt byggarbetsplatsen finns ett tiotal mätpunkter. Som värst är sänkorna vid Eriksgatan, där marken satt sig med 10 centimeter. Vid byggnaden mitt emot Wiklund är man särskilt rädd för sänkorna, eftersom huset vilar på träpålar.
På Eriksgatan måste man nu vidta åtgärder för att minska belastningen. Därför måste grävarbetet stoppas i åtminstone en vecka, säger Tero Pyssysalo från entreprenören Skanska till Yle Turku.
Enligt Pyssysalo var fördjupningarna överraskande stora, trots att man visste att förhållandena i Åbo är svåra.
– Det finns ingen plats i Finland som är så utmanande att bygga en torgparkering på som den här. I Åbo trycks gatorna ner i marken varje år.
På byggarbetsplatsen har man nu på de flesta ställen grävt sig till det djup som den underjordiska parkeringen kommer att ligga. Nästa stora fas är pålningen. Enligt Pyssysalo kommer avbrottet inte inverka på kostnaderna. Tidtabellen tros också hålla.
Enligt planen ska torgparkeringen stå klar i slutet av år 2020.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter