Förflytta dig till innehållet

Uppdaterat: Björn Vikström eller Tapio Luoma blir ny ärkebiskop

Ärkebiskopsval. Foto: Fredrik Häggman.


Borgå stifts biskop Björn Vikström går till andra valomgången i ärkebiskopsvalet.

I den första valomgången för ny ärkebiskop på torsdagen fick biskopen i Esbo stift, Tapio Luoma 259 röster. Borgå stifts biskop Björn Vikström fick 179 röster.
Det innebär att Luoma och Vikström går vidare till den andra valomgången som hålls den 1 mars.
– Jag är glad över stolt över det stöd jag fått, säger Vikström.
Han säger att han vet att han går in som utmanare och att skillnaden är stor, men att det finns möjlighet att spurta.
Valet av ärkebiskop har allt mer fått drag av en valkampanj, säger Vikström men konstaterar samtidigt att det ändå är helt annorlunda än hur en politisk valkampanj ser ut.
– Inte är jag helt bekväm i en situation där man vill vara ödmjuk men ändå ska föra fram sig själv. Men jag försöker vara mig själv och bjuda på mig själv.
Vikström tror att det nu kommer att finnas en möjlighet att verkligen höra skillnaderna mellan de två kvarvarande kandidaterna.
– Hittills har vi varit fem så det har inte funnit så mycket utrymme till dialog. Men nu när vi är två hoppas jag vi få mer av det. Vi är goda vänner, jag och Tapio, och jag hoppas vi kan utmana varan så att väljarna verkligen lär känna oss.
Biskop Björn Vikström är valets svenskspråkiga kandidat. Han vill bevara kyrkans enhet utan att tysta ner dem som tänker annorlunda eller tumma på det befriande kristna budskapet, säger han till Kyrkpressen. Han far John Vikström har varit ärkebiskop och hans farbror Erik Vikström biskop i Borgå stift.
Tapio Luoma är biskop i Esbo. I Kyrkpressen poängterar han vikten av att präster sköter sitt personliga andliga liv. Luoma växte upp i en omgivning där väckelserörelserna hörde till församlingslivet, en erfarenhet som han är tacksam över.
Valdeltagandet i ärkebiskopsvalet uppgick till 92 procent. Sammanlagt 1 530 personer har rösträtt.
Röstberättigade är ärkestiftets präster och lektorer, och lekmannaelektorer som utsetts av församlingarna. Antalet lekmannaelektorer är detsamma som antalet röstberättigade präster och lektorer. Utöver dessa har också alla kyrkomötesombud och medlemmar i stiftsfullmäktigen, domkapitlen och kyrkostyrelsen rösträtt.
Kyrkan har nyligen ändrat valbestämmelserna så att rösterna från Åbo ärkestift viktas så att man delar ärkestiftets röster med tre. Genom en viktning av ärkestiftets röster har man strävat efter att stärka de övriga stiftens och helhetskyrkans inverkan på valet. Ändringen i valsystemet har gjorts eftersom ärkebiskopens uppgifter på riksnivå har ökat i både omfattning och betydelse.
Inför den andra valomgången hålls en valpanel med biskoparna Tapio Luoma och Björn Vikström den 16 februari klockan 16 i Åbo domkyrka. Panelen ordnas i samarbete med Yle.
Ärkebiskopsvigningen sker i Åbo domkyrka den 3 juni.
SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter