Förflytta dig till innehållet

Yle: Allt fler riksdagsledamöter vill legalisera snuset

Tullen
snus

Tullen

Snus. Foto: Tullen


Enligt Yles enkät finns det nu riksdagsledamöter i så gott som alla riksdagsgrupper som är för en legalisering av snuset.

Vänsterförbundets riksdagsledamot Merja Kyllönen (VF) hör till dem som vill legalisera snuset. Hon anser att Finland borde förhandla om EU:s specialtillstånd för att tillåta försäljning av snus, trots att hon paradoxalt nog motsätter sig konsumtionen av snus.
– Vi klarar inte längre av att handskas med det här problemet. Snusandet ökar, särskilt bland minderåriga. Jag har till och med hört fall där använt snus säljs vidare, säger Kyllönen till Yle.
Ett annat argument för legaliseringen av snuset är att det skulle medföra skatteintäkter. Såväl Kyllönen som riksdagsledamot Harry Harkimo från Liike Nyt undrar varför Finland låter Sverige dra nytta av alla skatteintäkter som försäljningen av snus inbringar. Harkimo anser därtill att det inte är logiskt att förbjuda snus, men tillåta försäljningen av andra tobaksprodukter.
Enligt riksdagsledamot Juha Mäenpää från Sannfinländarna skulle Finland få skatteintäkter på minst 40 miljoner euro per år från en laglig försäljning av snus.
Atte Harjanne från De gröna flaggar också för en legalisering av snuset. Enligt Harjanne leder förbud av snus inte till minskad konsumtion.
Yles enkät besvarades av 49 riksdagsledamöter.

Dela artikeln

En kommentar: “Yle: Allt fler riksdagsledamöter vill legalisera snuset

 1. Paul Lindberg skrev

  Trots att jag inte rekommenderar snus, anser jag, att en legalisering är bättre än
  ett förbud i det här fallet, som allt mera påminner om förbudslagstiden.
  Sverige och snussmugglarna höstar in miljoner, medan finska staten får nöja sig
  med kostnader och använda ”snusbussar” samt uteblivna skatteintäkter.
  Inkomsterna åt staten eller åt snussmugglarna?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter