Förflytta dig till innehållet

Yle: Äldre misshandlades till döds på serviceboende i Lundo – Pihlajalinna krävde hyra för hela månaden

En gammal människas hand

Misshandeln inträffade i januari, rapporterar programmet MOT. ÅU-Foto


En äldre minnessjuk person misshandlades till döds i Lundo i januari på serviceboendet Setelänpiha som vårdföretaget Pihlajalinna äger. Trots det här sände företaget offrets anhöriga en räkning för hela månaden.
Det är Yles granskande program MOT som berättar om fallet. Offrets anhöriga berättar att den 76-åriga kvinnan var minnessjuk och gick av misstag in i ett annat rum. Mannen som bodde där misshandlade kvinnan, som avled av skadorna.
Polisen, Valvira och Regionförvaltningsverket utreder fallet.
Till MOT berättar kvinnans anhöriga att serviceboendets personal ringde och krävde hyra för hela månaden.
Till slut kom man överens om att hyra skulle betalas enbart för de egentliga vårddagarna.
MOT kan också berätta att den aggressiva mannen väckt personalens oro långt tidigare. Han hade angripit andra klienter och personalen upplevde att mannen var placeras på fel sorts boende.
Pihlajalinnas regionchef i Egentliga Finland, Paula Arvilommi, säger att man är upprörd över det inträffade, att man tar det på allvar och samarbetar med myndigheterna för att få fallet utrett.

Dela artikeln

0 kommentarer: “Yle: Äldre misshandlades till döds på serviceboende i Lundo – Pihlajalinna krävde hyra för hela månaden

  1. Göran Ek skrev

    Kanske skulle vara dags att flytta klienter som är gaggressiva och oberäkneliga till egna vårdenheter. Synd att någon måste dö innan man gör något åt saken. Men tydligen är det en standard att göra så trots att man har gjort en riskbedömning oberoende vad det än är frågan om i detta land.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter