Förflytta dig till innehållet

Yle: Airiston Helmis pengar kommer från skatteparadis

Arkiv/Monica Forssell
en bygga i skärgården

Arkiv/Monica Forssell

Airiston Helmis brygga i Ybbersnäs. Foto: Monica Forsell


Största delen av de pengar som Airiston Helmi använt för fastighetsköp har sitt ursprung i skatteparadis. Det framgår i en kartläggning som Yles grävande program MOT gjort.
Kartläggningen visar att tomtaffärer för åtminstone 4,5 miljoner euro i Pargas har finansierats av ett Hong Kong-registrerat företag. Företaget leds av en rysk man född 1964, som inte har fängslats i samband med polisutredningen kring Airiston Helmi.
Företaget i Hong Kong ägs i sin tur av ett annat företag, som är registrerat på Brittiska Jungfruöarna. Yle skriver att det är nästintill omöjligt att få ut ägarinformation om företag på Brittiska Jungfruöarna, och genom den komplicerade ägarstrukturen har man kunnat dölja den verkliga ägaren eller ägarna.
Det finns inga uppgifter om företaget varken från Panamaläckan eller Paradisläckan.
Yle upptäckte det invecklade finansieringsarrangemanget genom att undersöka dokument som Lantmäteriverket har om Airiston Helmis tomtaffärer. Utifrån dem verkar den ryske mannen ha varit säljare, köpare, finansiär och låntagare i affärerna.
År 2014 sålde Airiston Helmi två stora tomter i Säckilot och Sandviken, plus en tredje tomt och hyresrätt för en strandbastu. Bolaget ägdes då av den ryska mannen, via ett polskt bulvanföretag.
Köparen var samma ryske man. Enligt lagfarten äger han fortfarande tomterna, det vill säga över tio hektar av de landområden som hör till Airiston Helmi.
Tomterna kostade 4,5 miljoner euro enligt köpebrevet. Inga pengar flyttades över – i stället tog den ryske mannen över Airiston Helmis skulder, 4 101 567 euro, till fordringsägaren Trading Bridge LTD.
Resten av försäljningspriset kvitterades av gamla skulder som företaget hade till den ryske mannen.
Samma man som godkände också affären för fordringsägaren, Trading Bridges, del. Yle har inte nått mannen för en kommentar.
DU HITTAR ALLA ARTIKLAR OM POLISOPERATIONEN I SKÄRGÅRDEN HÄR.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter