Förflytta dig till innehållet

Yle Åboland: Polisen inleder ingen förundersökning om läraren i S:t Olofsskolan

Arkiv/Jean Lindén
S:t Olofsskolan
Högstadiet S:t Olofsskolan i Åbo.

Polisen inleder ingen förundersökning angående läraren i S:t Olofsskolan som ska ha uppträtt osakligt, skriver Yle Åboland på måndagen.

Åbo stad bad i somras polisen utreda anklagelserna mot läraren som uppdagades i våras.

Ett år innan det lämnade en grupp elever in en lista med klagomål om lärarens beteende.

Men polisens preliminära utredning ledde inte till att läraren misstänks för brott, enligt Yle Åboland.

Åbo stad ska bett polisen att göra en ny bedömning av utredningsbegäran.

Skolans ledning har också anmälts till regionförvaltningsverket. Utredningen pågår ännu.

LÄS OCKSÅ

Detta är bakgrunden

  • Våren 2022 lämnade en grupp elever i högstadiet S:t Olofsskolan i Åbo in en lista med klagomål mot en lärare. Det handlar främst om lärarens agerande under lektioner, delvis i olika ämnen, under en längre tid.
  • Listan innehöll nästan trettio punkter under rubrikerna ”rasistiska kommentarer”, ”sexism & misogyni”, ”anti-hbtq+-kommentarer” och ”övrig opålitlighet som en lärare”.
  • Det var först i våras som listan väckte uppståndelse, inte minst efter att ÅU skrivit om den och talat med flera elever. De menade att rektorn sopat klagomålen under mattan.
  • Staden satte igång en utredning som ledde till att läraren inte längre jobbar kvar och till att staden bett polisen utreda anklagelserna. Läraren har själv i ÅU nekat till anklagelserna.
    Men kritiken mot skolledningens gjorde att Åbo stad fortsatte sin utredning av händelsen och hur den skötts. Det är det utlåtandet som nu kommit.
  • Föräldrar till elever har också anmält skolledningens och stadens agerande till Regionförvaltningsverket. Den utredningen pågår ännu.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter