Förflytta dig till innehållet

Yeti blir samlingspunkten

Jätteskärmen visar rummet där den står – men kan lika väl visa till exempel ett rum i USA i fall man skype-pratar med någon där. Skype-funktionen finns inbyggd, säger Maria Jokelainen, vd vid företaget som har planerat ”Yetin”. Ergoterapeut Markus Backman t.h.

Hur rolig kan en jätteskärm på 65 tum vara?

Ganska rolig, visade det sig.

Attendos i går öppande vårdhem Pärla i Kimito fick i dag en jättetablett eller Yeti-skärm och de anställda fick en snabbkurs i hur man använder Yeti.

– Vi har uttryckligen lagt in applikationer som är bra, lätta att använda och som vi vet att äldre människor är intresserade av, säger Maria Jokelainen, vd vid det finländska företaget Kuori Oy som nu har sålt ungefär 100 av de här jättetabletterna.

–Vi är först i världen med en jättetablett med sådan här prestanda. Men konkurrenterna kommer snabbt efter, säger hon.

 

Attendo-kedjan har köpt tio Yetin, i vår landsända får vårdhemmen i Björneborg och Kimito varsin.

– Säkert kommer vi snart att vilja skaffa flera, tror regionchef Sari Laakso.

Gisela Sjöblom, föreståndare vid Pärla, har en massa idéer om hur Yetin kan användas där den står i ena ändan av samlingssalen/matsalen.

– Här kan vi varje morgon skriva om besök väntas. Här kan vi också visa en konsert som någon av oss går och filmar, vi kan titta på youtube och tv, lyssna på radio, vi kan läsa dagstidningar och lösa korsord, och till och med spela piano på skärmen, säger hon.

Skärmen är gjord av tjockt säkerhetsglas så också de, som aldrig har vågat röra små mobil- eller datorskärmar där exakt tryck krävs, ska våga använda Yetin.

– För minnessjuka kan det bli en stor upplevelse att via skype, som finns färdigt inbyggd, få se till exempel en dotter i USA i nästan naturlig storlek. Tack vare Yetins webbkamera så kan de i USA också se hur gamla mamma bor. Man kan koppla loss webbkameran och gå omkring med den tills man har filmat hela huset om man så vill, säger ergoterapeut Markus Backman från Kuori.

Maria Jokelainen tillägger att det har varit rörande stunder då gamla människor via Google Street View har fått se sin barndoms landskap, eller andra platser som de inte har besökt på länge.

– Vi kallar det att göra minnesresor. Yetin kan användas för minnes- och sinnesrehabiliotering, för konst- och musikterapi, eller för att spela patience. Skärmens stativ är utformat så att två rullstolspatienter kan sitta här och spela, säger Jokelainen.

Och priset, vad är det?

– Från 4 000 euro och uppåt. Alltså billigare än till exempel de skärmar som finns i köpcentra och som fungerar dåligt. Nu har vi första affären på gång med ett köpcentrum, men också byggfirmor och olika företag som behöver videokonferenser (och använder Google Playstore-appen) har köpt Yetin, förutom att en hel del vårdhem har gjort det, säger hon.

Kuori är ett start up-företag i Esbo som nu har åtta anställda mot en i fjol. Planeringen av Yetin görs i Finland liksom en del av tillverkningen. Och namnet, det kommer naturligtvis av den jättelike Snömannen.

Yetin kan rullas in i sängpatienters rum om de ostört vill kommunciera med anhöriga.

Här visar Yeti ÅU:s webbnyhet om Pärlas invigning. Utöver att läsa dagstidningar kan man använda Yeti som radio, tv, filmkanal och så vidare.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter