Förflytta dig till innehållet

Wallin vill begränsa avdragsrätten för fackföreningsavgifter

Stefan Wallin ÅU-foto


Riksdagsledamot Stefan Wallin har i riksdagen lämnat in en budgetmotion om att införa en självfinansieringsandel i skatteavdragsrätten för fackföreningsavgifter. Han har även lämnat in en lagmotion om samma sak eftersom åtgärden skulle kräva lagändring.
Wallin föreslår att avdragsrätten för fackföreningsavgifter, som nu är hundraprocentig, förses med en självrisk på 100 euro för privatpersoner som hör till en fackförening och 500 euro för företag, som hör till en arbetsmarknadsorganisation. Självrisken skulle enligt finansministeriet, som Wallin konsulterat, öka skatteinkomsterna med åtminstone 75-80 miljoner euro för staten, kommunerna och kyrkan.
– Under de senaste åren har vi minskat på avdragsrätten för bostadslåneräntor, frivilligt pensionssparande, arbetsplatsresor och köpt hushållsarbete. Det vore konsekvent att också omvärdera skatteavdraget för avgifter till arbetsmarknadsorganisationer. I jakten på nya skatteinkomster kan det inte längre finnas några heliga fiskala eller ideologiska kor som denna. Miljoner finländare är medlemmar i och betalar medlemsavgifter till olika viktiga frivilligorganisationer utan att åtnjuta skatteavdragsrätt för avgiften. Också mot den bakgrunden är det obegripligt att just arbetsmarknadsorganisationerna, men ingen annan, skall ha detta privilegium, säger Wallin i ett pressmeddelande.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter