Förflytta dig till innehållet

Wäinö Aaltonens museum pryds snart av två verk som granskar det föränderliga havet

Pekka Niittyvirta
WAM konstverk
Timo Ahos och Pekka Niittyvirtas ljusinstallation är en kommentar till den stigande havsytan.

Wäinö Aaltonens museum pryds snart av två verk, som båda granskar det föränderliga havet. De två verken kan beskådas från och med lördag den 6 mars.

Konstnärerna Timo Ahos och Pekka Niittyvirtas ljusinstallation är en kommentar till den stigande havsytan, medan konstnären Camille Auers textverk fäster uppmärksamheten på avfallsmassorna i världshaven.

Ahos och Niittyvirtas ”Lines” är en linje som representerar en möjlig framtida havsyta, på 2400-talet. Nivån ha valts utgående från de kalkyler som har gjorts av Förenta nationernas klimatpanel IPCC.

Auers ”Trash Island” hittas vid WAM:s huvudingång. Verkets fokus ligger på världens globala avfallsproblem, såsom sopvirveln i Stilla havet, en avfallsström som är gånger så stor som Frankrike och där plast mals ned till mikroplast.

De två verken är en del av utställningen ”Osäker horisont”, som öppnar på lördag. Utställningen visar konstverk av internationella och inhemska konstnärer.

Målet är att begrunda horisontens förändringar och sinnesstämningar som reflekteras av havet, skriver Wäinö Aaltonens museum, WAM.

– Utställningen granskar det föränderliga havet som omger oss. Sådant, som vi tagit för givet, är i framtiden osäkert och orsakssambanden överraskande, enligt WAM.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter