Förflytta dig till innehållet

Vuxenfriidrott med 100-åringar och FM-tävlingar i padel — har du koll på vilka idrottsevenemang som ordnas i Åbo i augusti?

En bild på Paavo Nurmi stadion i Åbo under Paavo Nurmi Games 2019.

En bild på Paavo Nurmi stadion i Åbo under Paavo Nurmi Games 2019.

Paavo Nurmis Stadion. Foto: Ville Poutanen


I augusti ordnas en hel del varierande idrottsevenemang i Åbo.
Evenemang ordnas för både amatörer och toppidrottare, och evenemangen är avgiftsfria för publiken.

FM-tävlingar i vuxenfriidrott 9–11 augusti

På FM-tävlingarna i vuxenfriidrott utmanar idrottare i olika ålderskategorier varandra. Tävlingarna lockar hundratals deltagare till Paavo Nurmis Stadion.
Vuxenidrott är motions- och tävlingsidrott för över 30-åringar. De äldsta idrottarna är över 100 år gamla.
Serierna i på FM-tävlingarna är indelade i ålderskategorier med fem års mellanrum. För en del idrottare är tävlingarna ”livsstilsmotionering” och för en del allvarlig toppidrott.
Det viktigaste är dock en avslappnad stämning och ivrigt hejande.

FM-tävlingar i padel 9–11 augusti

Publiken har ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med padel, en ganska okänd idrottsgren i Finland, när FM-tävlingarna äger rum på utomhusplanerna i Kuppis och Harjattula.
Padel kombinerar element från tennis och squash men är samtidigt tydligt en egen gren. Enligt reglerna spelas padel alltid som dubbelspel men det är möjligt att spela med endast två spelare.
Senare samma månad är det också möjligt att bekanta sig med padel i de Nationella mästerskapen som ordnas i Åbo 23–25 augusti.

Challenge Turku 10–11 augusti

Challenge Turku-evenemangsveckoslutet, som ordnas för fjärde gången, drar igång den 10 augusti med junior- och sprinttävlingar samt en Challenge for all-serie.
På söndagen den 11 augusti är det dags för tävling i halvdistans. I de olika serierna tävlar hundratals deltagare.
Simningsetappens arena är Aura å, vilket ger en utmärkt möjlighet för publiken att följa tävlingen vid åstranden på paradplats.
Också längs löp- och cykeletapperna kan man heja på tävlande alldeles i närheten av centrum. Publikstöd och rutternas centrala läge är en del av den unika stämningen på Åbotävlingen.
Challenge Turku hör till den internationella Challenge Family-evenemangsfamiljen, vars tävlingar arrangeras ¨på olika ställen runt om i världen.

Turun Tuomiopäivä – tävlingar i funktionell träning 16–17 augusti

Den upplevelserika och medryckande tävlingen för funktionell träning, ”Åbos Domedag”, ordnas på Idrottsparkens övre plan samt i Samppalinnaparken.
I tävlingarna testas idrottarnas fysiska prestation mångsidigt.
Alla grenar på båda dagarna är planerade av Finlands crossfitstjärna Jonne Koski som själv är på plats under tävlingarna.
I tävlingarna finns både en serie för män och en för kvinnor. I vardera ryms 40 deltagare med.

Paavo Nurmi Marathon 17 augusti

Tusentals löpare invaderar Åbo centrum och ön Runsala när 28:e Paavo Nurmi Marathonet går av stapeln lördagen den 17 augusti.
Också i år lockar ett av Finlands största löpevenemang deltagare från över 20 länder till Åbo.
Sträckorna som startar från Åbo stadsteater är ett maraton på 42 kilometer, ett halvmaraton på 21 kilometer samt en sträcka på 10 kilometer.
Paavo Nurmi Marathon stödjer också barnens idrottskultur.
Barnen kan ta del i olika sportsliga aktiviteter samt ett minimaraton med två rutter att välja mellan.
Den 700 meter långa ”Patsaan kierto” passar för familjens yngsta. Den längre sträckan är 1,2 kilometer löps längs med Aura ås stränder. Det är möjligt att anmäla sig på förhand eller på plats.

Turku Touring-cykelevenemang 18 augusti

Egentliga Finlands största cykelevenemang bjuder alla cyklister med, oberoende av ålder och konditionsnivå.
Rutterna, som passar bra till hela familjen, startar från Åbo universitets Educarium och går genom Åbo och närliggande kommuner.
Evenemanget har ingen officiell tidtagning, så man kan både tävla på allvar eller bara njuta av vackra landskap och idrottsglädje.
De långa sträckorna är 250, 120 och 60 kilometer. Det finns även en Nalle MiniTour-rutt i området kring universitetet som är 600 meter lång. Det är fritt fram att välja hur många varv man vill cykla rutten.
 
Under evenemangsdagarna är det bra att bereda sig på förändrade trafikarrangemang.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *