Förflytta dig till innehållet

Vuokkoset lanserar tampong för män – ska minska på könsdysfori

Pexels/Karolina Grabowska
Finlands första tampong riktad till män lanseras av varumärket Vuokkoset. Lanseringen sker under den internationella transveckan som pågår just nu.

– Vi vill att även menstruerande män ska känna sig sedda då de köper mensskydd, säger Sanna Karhu, vd för bolaget Delipap som tillverkar Vuokkoset-produkterna i ett pressmeddelande.

Varumärket Vuokkoset lanserar en tampong riktad till män under den pågående internationella transveckan. Med initiativet vill man ”väcka diskussion kring könsinriktade hygienartiklar och den ångest som transmän känner över menstruation”.

Även den internationella mansdagen infaller under transveckan, på söndagen den 19 november.

Taneli Lahtinen
Själva produkten, tampongen, är inte ny. Förpackningen är i stället riktad till män.

Transmän som genomgår hormonersättningsbehandlingar kan fortfarande få mens, påminner Delipap i sitt pressmeddelande.

”En del av männen vill inte få hormonersättningsbehandlingar, så de kan fortfarande menstruera som förut. Även könslösa och icke-binära personer kan ha mens”, skriver bolaget i pressmeddelandet.

Enligt en amerikansk studie från 2020, som bolaget hänvisar till, leder mensskyddsprodukternas starka könsfördelning till ångest. Bindor, menskoppar och tamponger är traditionellt sett definierade som hygienartiklar för kvinnor.

Med en tampong riktad till män vill Vuokkoset ändra på uppfattningen om menstruation. Bolaget överväger också att lansera en könsneutral tampong.

Vinsten doneras

Produkten pilottestas i K-Marketar i huvudstadsregionen. Enligt Delipap kommer ett större parti till försäljning i slutet av året.

Vinsten från de sålda produkterna doneras oavkortat till föreningen Trasek, som är en förening för transpersoner och interkönade individer och deras närstående.

Delipap är ett familjeföretag och den enda tillverkaren av engångsblöjor och engångshygienartiklar för kvinnor i Finland. Bolaget omsatte cirka 18,2 miljoner euro i fjol och gjorde en vinst på cirka 437 000 euro.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter