Förflytta dig till innehållet

VTT: Också kirurgiska mun- och andningsskydd kan tvättas

Catariina Salo/SPT
Munskydd i en vattenpöl
VTT skriver att den ökade användningen av munskydd bidrar till nedskräpning i naturen. Därför har de utrett om man kan rengöra engångsmunskydd hemma. Foto: Catariina Salo/SPT

Det är möjligt att tvätta också kirurgiska mun- och andningsskydd utan att de helt förlorar sin funktion. Det framkommer i Teknologiska forskningscentralen VTT:s färska utredning.

— För oss var det ändå en stor överraskning att ett kirurgiskt mun- och andningsskydd som är gjort för engångsbruk och har rengjorts upp till tio gånger fortfarande är lika effektivt som ett munskydd av tyg, säger Ali Harlin, forskningsprofessor vid VTT, i ett pressmeddelande.

Men det gäller inte alla slags engångsskydd.

I undersökningen har man testat att rengöra munskydd på olika sätt. Metoderna var kokning, maskintvätt, ångtvätt, värmebehandling, upphettning med strykjärn och förvaring i rumstemperatur med ventilation.

Enligt undersökningen är det inga problem att rengöra tygmunskydd hemma. Lättast är det att koka munskyddet i fem minuter eller tvätta det i tvättmaskin i 60 grader.

Det är däremot svårare att rengöra engångsmunskydden. Olika metoder påverkar effektiviteten på varierande sätt.

Engångsmunskydd kan man rengöra genom kokning och maskintvätt, men det försämrar deras effekt på en gång.

VTT understryker att tvättade engångsmunskydd inte lämpar sig för professionellt bruk.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *