Förflytta dig till innehållet

Vraket Susanna ligger alltjämt kvar i Rauvolaviken – nu har byråkratin gjort att bärgningen av vraket fördröjts

Vraket Susanna i strandbrynet vid Rauvolaviken. I bakgrunden skymtar Hirvensalo. Foto: J-O Edberg


Åbo stad har ännu inte lyckats forsla bort vraket Susanna som ligger i Rauvolaviken intill Katrinedals naturskyddsområde.
Den segslitna tvisten mellan staden och båtens ägare PMM-yhtiöt om vem som ska stå för kostnaderna är visserligen avgjord. Men nu har byråkratin satt käppar i hjul för operationen.
Staden har rätt att flytta vraket på ägarens bekostnad. Det tänker man också göra även om staden själv får stå för notan tills man lyckats mäta ut pengarna av ägaren.
Bärgningen av vraket som klassats som skräpavfall beräknas kosta 100 000 euro.
Staden planerade att föra bort det brandhärjade vraket redan i höstas. Men planen gick i stöpet till följd av att miljöcentralens lov dröjde.
Det hann bli vinter innan lovet beviljades.
– Vi fick lovet först vid årsskiftet men då var det för sent. Nu måste vi vänta på att fåglarnas häckningstid är förbi innan vi kan flytta vraket, säger Kimmo Pesu vid Åbos stadsmiljösektor.
Målet är nu att båtvraket som legat i Rauvolaviken sedan 2015 ska forslas bort i höst.
– Det är vår avsikt förutsatt att det inte inträffar några överraskningar. Man vet aldrig vad som döljer sig i gamla båtvrak, säger Pesu.
Redan nu vet man att vraket innehåller en del problemavfall, bland annat asbest. Det betyder att det behövs folk som är experter på hur man hanterar asbest när vraket rivs och sågas i bitar.
– Att såga båten i bitar är enda sättet att få bort vraket. Det är för riskabelt att transportera bort hela båtvraket. Skrovet har dessutom fastnat djupt i leran så det kan bli svårt att få loss det därifrån, säger Pesu.
Offerter ska nu begäras in av hugade företag som är villiga att ta itu med projektet att rensa bort båtvraket från Rauvolaviken.
Läs också:
Nu är tvisten avgjord – vrakskeppet Susanna ska forslas bort från Rauvolaviken
Åbos skattebetalare får stå för notan då båten Susanna forslas bort
Åbo stad vill få bort båtvraket från Rauvolaviken så snabbt som möjligt
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *