Förflytta dig till innehållet

Vraken stör idyllen på Hirvensalo

John Cederlöf tycker det är tragikomiskt att Åbo stad satsat så mycket på att snygga upp Färjstranden, men låter varvsområdet se ut som det gör. Foto: Kim Lund


Det var efter att John Cederlöf tidigare i höstas hörde om Håll Skärgården Rens kampanj att samla in gamla skrotbåtar i skärgården som han reagerade.
Frågan han ställde var varför ingenting motsvarande görs för att städa upp Åbo stads småbåtsvarv på Gamla Kakskertavägen på Hirvensalo där han bor.
Cederlöf har tillsammans med flera andra boende längs vägen länge stört sig på de övergivna och fallfärdiga båtarna vid det annars så idylliska området.
– Det är tragikomiskt att se hur mycket Åbo stad har satsat på den nya vägen, planteringarna och gräsmattorna samtidigt som man låter varvsområdet se ut som det gör.
Cederlöf tar mig på en promenad längs vägen, och mycket riktigt. Strax bakom staketet ligger ett par båtar som definitivt har gjort sina seglatser. Fönstren är krossade och en av båtarna ligger lutande mot styrbordssidan. En mörkgröngrå beläggning har lagt sig över skrov och däck.
Cederlöf säger att båtarna har legat där i flera år och att invånarföreningen redan i fjol kontaktade Åbo stad med en begäran om att området skulle städas upp. Men ingenting har hänt och båtarna ligger fortfarande där.
För Cederlöf och många andra Hirvensalobor som promenerar och kör förbi båtkyrkogården har det blivit en principfråga.
– Har man liknande vrak liggande på gården till sitt egnahemshus, så kommer nog byggnadsinspektionen snabbt och säger att det inte får se ut så där. Men varför ska vi boende här i Färjstranden straffas med sådan här vanvårdnad?
På webbplatsen invånarinitiativ.fi publicerades i augusti en skrivelse till Åbo stad där man konstaterar att varvet påminner om en avstjälpningsplats och att det är osnyggt och oskött.

De övergivna och fallfärdiga båtarna har blivit en nagel i ögat för grannarna till Åbo stads småbåtsvarv.


Om det är skrivelsen eller något annat som har fått staden att agera må vara osagt, men när jag ringer Timo Sirkiä som ansvarar för stadens markområden, säger han att Åbo stad redan denna vecka ska granska varvsområdet och städa upp det. Men han skriver inte under att varvet ser ut som en avstjälpningsplats.
– Så länge ägarna betalar hyra för sina båtplatser kan vi inte göra så mycket. Nu ska vi alla fall föra bort en av båtarna på ägarens bekostnad eftersom hen trots stadens uppmaningar inte själv har gjort det.
Lauttarannan venesatama har cirka 140 vinterförvaringsplatser.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter