Förflytta dig till innehållet

Vittnesmålet var inte tillräckligt — alla åtalade vid Kuppis sjukhus har friats

Den dömde vårdaren sökte ändring i hovrätten. Närmast kameran advokat Elina Ylönen. Foto: Pia Heikkilä


Åbo hovrätten har förkastat åtalet om grov misshandel på den äldrepsykiatriska avdelning G1 vid stadssjukhuset i Kuppis.
Den manliga mentalvårdaren som dömdes till 1 år och 2 månaders fängelse för grov misshandel av en patient överklagade tingsrättens dom från april 2017.
Åbo hovrätt konstaterar att vittnet till den påstådda misshandeln, som var åklagarsidans enda bevis, inte var tillräckligt tillförlitligt.
Ett problem var att det hade gått fyra år sedan det påstådda brottet år 2009 tills vittnet för första gången berättade om det skedda.
Vanvården vid avdelningen G1 vid stadssjukhuset i Kuppis kom fram genom tidningsartiklar i Turun Sanomat vintern 2016.
Åbo stad har ingripit och genomfört omfattande utredningar, som bland annat lett till att ledande tjänstemän fått varningar.
Polisens förundersökning ledde till att fyra vårdare åtalades för misshandel.
Tingsrätten förkastade åtalet för två av dem, medan två dömdes.
Hovrätten upphävde den ena domen i juli på grund av bristande bevisföring och den andra nu i februari, med samma motivering.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter