Förflytta dig till innehållet

Visst fungerar den offentliga vården fortfarande!

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Vården. Det klagas så våldsamt på social- och hälsovårdsreformen och på den offentliga vården att många kanske inte inser att Finlands system fortfarande hör till de bästa i världen.

Då jag tidvis fick fruktansvärt ont i magen beställde jag telefontid till hälsocentralläkaren, vilken jag också fick efter ett tag, och jag remitterades till blodprov. Då detta prov visade lite avvikelser från normvärden fick jag mottagningstid till en annan läkare på hälsocentralen, som i sin tur remitterade mig till ultraljudundersökning av magen.

Tid för en sådan fick jag också ganska snabbt, och där konstaterades gallsten. Sagda läkare ordnade då telefonmottagning med en kirurg på ÅUCS filial i Salo, dit vissa operationer är koncentrerade (vilket är både rationellt och ekonomiskt).

Kirurgen ansåg att jag borde opereras inom fyra månader på grund av kraftiga symtom (med svaga symtom är kön tio månader). Men när meddelandet kom från Salo var kötiden endast två månader och operationsdatum den 25 juni.

En vecka innan operationen ringde de från Salo och ville att jag på förhand skulle ta blodprov och EKG på något av Varhas laboratorier. Ledig tid fanns i Nådendal, så jag åkte dit dagen före operationen. Resultaten åkte digitalt till Salo.

Eftersom jag måste vara klockan 7 på morgonen i Salo, tog jag taxi, som kostade 113 euro.

Där var alla mycket vänliga, kirurgen pratade svenska med mig precis som de andra läkarna tidigare, vilket jag gillar.

Ingen stress och alla visste exakt vad de höll på med. Tekniskt imponerade operationsbord med massor av elektroniska och digitala mackapärer, anestsiläkaren hade en lång checklista precis som i ett flygplan. Där var också en engelsman för samma operation, och han tyckte att Finland har världens bästa hälsovård, han hade upplevt andra länder.

Nu är jag konvalescent och det gör ont efter operationen, men det är mera mekaniskt ont och redan lindrigare pina än kväljande gallstensanfall, som jag nu hoppas att slippa. Helt säkert är det nog inte att man blir symtomfri, men bra chans i alla fall.

Så jag är mycket tacksam för bra service! Hela denna rumba med tre läkarmottagningar, två laboratorietester, ultraljud, EKG, operation kan man med kortare väntetid köpa privat och det är ju ett bra alternativ för många.

Men exakt vad det skulle ha kostat vet jag inte. På nätet anges priset enbart för operationen till 7 000 euro men det är ju bara en del av summan. Har man betalat skatt hela livet tycker jag man inte ska behöva betala tusentals euro för en rätt rutinmässig magoperation.

Jarl Ahlbeck

Pensionär, Åbo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter